Námořní pěchota testuje robotickou kozu vyzbrojenou raketometem

Námořní pěchota testuje robotickou kozu vyzbrojenou raketometem
Fotografie: thedrive.com
  • Námořní pěchota USA trénovala zkoušela robota v září
  • Na zádech nese raketomet řady M72, kamery a nástroje pro zaměřování
  • Mluví se o něm jako o „koze“ a ne „psovi“

Naplnit některé vize ze sci-fi trvá desítky let. Jiné se naopak plní děsivě rychle. Na sklonku roku 2017 měl premiéru díl Černého zrcadla s názvem Metalhead. Zbytky lidské populace v něm systematicky vyvražďují robotičtí psi velice podobní tomu, co už nějakou nabízí Boston Dynamics pod názvem Spot. Ten zvládne vykonávat spoustu různých prací, a dokonce i slušně pobaví, ale jakmile měl sloužit u policie v New Yorku, nesetkalo se to s kladným přijetím veřejnosti. Armády po celém světě zkouší své hračky v utajení, a tak zde robopsům v jejich kariéře nikdo bránit nebude, spíše naopak.

Bylo tedy jen otázkou času, kdy někoho napadne dát robotovi k dispozici ostré zbraně a začít ho „trénovat“. Jak informuje server thedrive.com, zcela nepřekvapivě se na testu podílí americká námořní pěchota, která robota opatřila cvičnou verzí pěchotního protipancéřového raketometu M72.

Příslušníci skupiny pro řízení taktického výcviku a cvičení (TTECG) Velitelství výcviku pozemního letectva námořní pěchoty (MAGTFC), která sídlí v bojovém středisku pozemního letectva námořní pěchoty v Twentynine Palms v Kalifornii, testovali robotického psa již v září. Na demonstraci, která byla popsána jako ověření koncepce, se podíleli také členové Úřadu pro námořní výzkum (ONR) amerického námořnictva.

I když jsou informace omezené, ze zveřejněných dat lze vyčíst několik zajímavostí. Například že mariňáci označují konstrukci testovanou minulý měsíc jako „robotickou kozu“, a nikoli jako mnohem běžnější označení robotického psa. Není jasné, proč mariňáci zvolili raději tento termín. Jednou z možností by mohlo být, že nějakým způsobem souvisí s oficiálním názvem robota Go1. Zbraňový systém na hřbetě robotického psa se skládá z držáku určeného k uchycení a střelbě z raketometu řady M72 a z předsunuté kamery GoPro na pravé straně. Na různých místech jsou nainstalovány kolejnice, které lze použít k montáži dalších kamer, zaměřovacích laserů a dalšího příslušenství.

Jedná se o nejnovější příklad rostoucího zájmu amerických a zahraničních vojenských sil, zejména čínských a ruských ozbrojených sil, o myšlenku vyzbrojení čtyřnohých pozemních systémů bez posádky. Podle spekulací novinářů se zdá, že návrh mariňáků vychází z podobného, ne-li totožného komerčně vyráběného čínského čtyřnohého robota, který se v minulosti objevil v Rusku v konfiguracích vyzbrojených protipancéřovými raketomety a samopaly.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze