Nejnovější robotický vysavač značky Roborock má horolezecké ambice

A je pekelně drahý...
Nejnovější robotický vysavač značky Roborock má horolezecké ambice
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Cena je skutečně prémiová, dokáže si ji však novinka svou výbavou obhájit?
  • Zajímavostí jsou speciální nožičky, které vysavač nadzvednou
  • Čím dalším novinka zaujme?

Ačkoliv jsou robotické vysavače s námi již několik let a postupem času se kromě vysávání naučily také vytírat a samy se postarat o vyprázdnění odpadní nádobky, kterou některé modely řeší nasátím do stanice, mnoho z nich si stále neumí příliš dobře poradit s překážkami. Jedná se zpravidla o prahy, avšak výrobce Roborock myslí i na náročnější situace.

Úctyhodný sací výkon i speciální kartáče

Roborock Qrevo Curv je proto opatřen speciálními „nožičkami“, které jej dokáží nadzvednout až o 40 milimetrů, takže by mu neměly dělat problém zmíněné prahy, ale například ani koberce s vysokým vláknem.

Šplhání do schodů zatím není parketou tohoto modelu, ale je evidentní, že se výrobci snaží vymýšlet nové způsoby, jak problém s překonáváním výraznějších výškových překážek minimalizovat. Qrevo Curv je dále vybaven multifunkčním dokem, který obsahuje dvě velké nádobky, duálním „protizamotávacím“ systémem válečků a také úctyhodným sacím výkonem 18 500 Pa. Speciální nožičky s označením AdaptLift a schopností robota nadzvednout si můžete prohlédnout i v přiloženém videu, kde robot efektně tančí do rytmu. Výhoda možnosti zvýšit výšku spočívá nejen v tom, že se robot dostane na místa, kam se například dříve jiné robotické vysavače kvůli vysokému prahu nedostaly, ale také se vymotá ze situací, kdy zkrátka někde uvízne. Přepracovaný systém kartáčů se skládá ze dvou kratších kartáčů se spirálovitým tvarem a menšími kartáčky.

Aby se mohl robot vypořádat s překážkami, je samozřejmě přítomna také AI, která mu pomáhá vyhýbat se různým objektům. Jedinou zjevnou nevýhodou nového vysavače je snad jen ambiciózní cena 1 499 eur, tedy v přepočtu zhruba 38 tisíc Kč.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze