Aktualizovaná vakcína Moderna vytváří lepší ochranu proti omikronu

Aktualizovaná vakcína Moderna vytváří lepší ochranu proti omikronu
Fotografie: Moderna
  • Vakcína se také zaměřuje na varianty beta, delta a původní verzi viru
  • Ve studii se u nikoho neprojevily vážné vedlejší účinky
  • Vakcína chrání proti omikronu až půl roku

Moderna zveřejnila klinická data, která ukazují, že její aktualizovaná vakcína proti koronaviru vytváří lepší ochranu proti novým variantám viru, včetně delty a omikronu. Moderna i Pfizer se soustředí na vývoj v naději, že vyrobí takové vakcíny, které poskytují dlouhotrvající ochranu proti nákaze.


Aktualizovaná vakcína se zaměřuje na devět mutací nalezených ve variantě beta a také na původní verzi viru, která se objevila v roce 2019. Dále byla vyvinuta proti čtyřem mutacím, které jsou ve variantě omikron. Studie se zúčastnilo 895 dobrovolníků, kteří dostali jednu dávku aktualizované vakcíny. Všem bylo okolo 50 let. U lidí, kteří dostali 50mikrogramovou dávku, se zdvojnásobily protilátky až na šest měsíců, a to i proti omikronu. U nikoho neprojevily vážné vedlejší účinky. Objevila se pouze bolest v místě vpichu, bolest svalů, únava a bolest hlavy.

Podle cnbc.com Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) musí do června rozhodnout, zda budou nové vakcíny zaměřené na mutace potřebné před nástupem očekávané podzimní vlny pandemie. Někteří členové FDA si ale myslí, že nové vakcíny nejsou potřeba, protože už stávající jsou dostatečně účinné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze