Americký nejvyšší soud bude rozhodovat o příspěvku roztleskávačky na Snapchatu

Americký nejvyšší soud bude rozhodovat o příspěvku roztleskávačky na Snapchatu
Fotografie: Rojan Maharajan, unspash.com
  • Naštvaný příspěvek měl pro její autorku následky
  • Podle rodičů to narušilo její práva
  • Škola při obraně argumentuje i pandemií

Když 15letá roztleskávačka napíše rozezlený příspěvek na Snapchat, dalo by se očekávat, že to budou řešit jen její kamarádi, maximálně rodiče. Jak ale píše thenextweb.com, v dnešní atmosféře může snadno skončit u vysokých soudních instancí, kde se promění na spor o svobodu slova. Na začátku přitom byla jen frustrace, kdy dívka nebyla vybrána do týmu roztleskávaček. To se následně rozhodla komentovat na Snapchatu slovy: „fuck school fuck softball fuck cheer fuck everything”.

Ačkoli je tato platforma přímo stavěná na podobné výlevy, jelikož ty by měly během následujícího dne zmizet, v tomto případě byl pořízen screenshot, který doputoval až k představitelům školy. Trestem je v tomto případě vyloučení ze sportovních aktivit po dobu jednoho roku. To se zase nelíbilo rodičům, kteří zažalovali školu za to, že odpírá jejich dceři svobodu slova. Podle dřívějších rozsudků totiž škola může omezovat a trestat pouze výroky na půdě školy, mimo ni pouze v případě, že porušují jiné zákony, například vyhrožují násilím.

Vliv na rozhodnutí může mít překvapivě i pandemie koronaviru a s ní spojená opatření. Kvůli nim, jak argumentují právníci školy, není úplně jasné, kde vede hranice mezi tím, co se děje ve škole a co mimo ni.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze