Která sociální síť je nejetičtější? Vědci se to snaží změřit

Která sociální síť je nejetičtější? Vědci se to snaží změřit
Fotografie: Dole777, unspash.com
  • Analyzují přitom mnoho hledisek
  • Nejlépe si vedl Twitter

Co se sociálních sítí týče, často o nich slýcháme v souvislostech, které se týkají jejich problematických aspektů. Kupříkladu jde o bezpečí uložených dat, způsob, jakým je s nimi nakládáno. Také fakt, jak se společnost staví k nejrůznějším problémům a zneužívání své infrastruktury hraje svou roli. Porovnat desítky různých parametrů, sledovat jejich vývoj v čase a přiřadit jim váhu nemusí být jednoduché, ale přesto se o to skupina vědců z EthicGrade pokusila.

EthicGrade

Z analýzy vyplývá, že nejmenší problém mají sociální sítě v oblasti zabezpečení dat, a to i díky tomu, že do svých systémů implementovaly nařízení související s GDPR. Při započtení dalších parametrů vyšel nejlépe Twitter. Facobeook na něj ztrácí kvůli tomu, že není příliš jasné, jaké procesy požívá při filtrování obsahu a jeho zobrazování. Také mu nepřidal ani fakt, že při řešení problémů je pomalý a náprava mu obvykle trvá týden nebo dva.

Ještě horší hodnocení si odnesl LinkedIn, který záměrně tají důležité informace pro posouzení. Zcela na chvostu pak skončil z pochopitelných důvodů TikTok.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze