Anker Soundcore Motion X600
test

Anker Soundcore Motion X600

Vytře vám zrak

Soundcore Motion X600 je na první pohled tak trochu jiným reproduktorem. Zaujme luxusním kovovým zpracováním i opravdu bytelným madlem na přenášení, takže mezi nejbližší konkurencí působí trochu jako zjevení. Určitě to však nemyslíme negativně, naopak. Ale co zvuková stránka?

Hledáte přenosný reproduktor, který vás ohromí? Máme pro vás dobrou zprávu, do redakce se nám dostal Soundcore Motion X600, za kterým stojí pro naše čtenáře důvěrně známá značka Anker. Ano, ta značka, která stojí i za špičkovými 4K bateriovými kamerami Eufy.

Reproduktor slibuje špičkové zpracování, opravdu hlasitý i kvalitní zvukový výstup a nezalekne se ani vody. To vše za cenu, kde některá konkurence se svými reproduktory teprve startuje.

Za zapůjčení reproduktoru Soundcore Motion X600 děkujeme společnosti Praha Music Center, distributorovi produktů značky Anker pro Českou republiku. Veškeré podrobnosti naleznete na stránkách Anker.cz

Technické parametry Anker Soundcore Motion X600

Rozměry 31,1 × 17,1 × 8,1 cm
Hmotnost 1,98 kg
Materiál hliník, ocel, polymer
Odolnost IPX7
Konektory USB-C
Výdrž cca 12 hodin
Kapacita baterie 6 400 mAh (7,2 V)
Délka nabíjení 5 hodin
Celkový výkon 50 W
Maximální hlasitost 92,1 dB
Konektivita a kodeky Bluetooth 5.3, SBC, AAC, LDAC
Frekvenční rozsah 50 Hz do 40 000 Hz
Barevné varianty Polar Grey, Aurora Green, Lunar Blue
Cena cca 5 000 Kč

Obsah balení: luxusní práce

Jsme rádi, když výrobci nezanedbají prodejní balení, zde nemáme jedinou výtku. V krásné podlouhlé krabici se nachází ve vypolstrovaném prostoru samotný reproduktor, jakmile zvednete víko krabice, reproduktor se lehce nadzvedne, což usnadní vyjmutí, navíc to vypadá opravdu efektně. Kromě něj v balení naleznete i nabíjecí USB-C–USB-C kabel s délkou 60 cm a základní dokumentaci. Pokud budete nakupovat z oficiální tuzemské distribuce, což jednoznačně doporučujeme, těšit se můžete i na kompletně lokalizovaný návod.

Líbilo se nám
  • mimořádně povedené balení
  • nic důležitého nechybí

Design a zpracování: budete na něj hledět

Soundcore Motion X600 mě ohromil již na tiskových materiálech a jsem rád, že naživo se nic nezměnilo. Reproduktor s rozměry 31,1 × 17,1 × 8,1 cm a hmotností 1,9 kg je prakticky kompletně z kovu, navíc v luxusní tmavé barvě – madlo je z hliníku a přední plášť z nerezavějící oceli. Ano, reproduktor něco váží, ovšem i díky tomu se dostavuje kýžený luxusní dojem. Zaujme také masivní madlo, díky kterému se s reproduktorem snadno manipuluje a vy nemusíte mít strach, že vám jeho hliníková konstrukce proklouzne mezi prsty. Osobně se mi velice líbí širokoúhlé rozložení, po stránce zpracování si dal Anker opravdu záležet.

Anker Soundcore Motion X600

Podstavec reproduktoru je plochý a protiskluzový díky gumovým nožkám, takže pevně stojí všude, kam ho postavíte. A ano, Soundcore Motion X600 je schválen pro párty u bazénu, nabídne totiž odolnost dle IPX7. A dokonce i plave, pokud nad tím přemýšlíte, ale pozor, jen vzhůru nohama, tedy madlem dolů.

Anker Soundcore Motion X600

Ovládací panel je na vrchní straně reproduktoru, je mírně skloněný směrem k uživateli, takže skvěle přístupný. Nejde o dotyková tlačítka, nýbrž o klasická podsvícená hardwarová tlačítka zapuštěná do pogumované vrstvy, tisknou se však perfektně. Jde o tlačítko ON/OFF, tlačítko pro párování, prostorový zvuk, separátní tlačítko pro basovou složku, tlačítka snížení/zvýšení hlasitosti a samozřejmě Play/Pause. Mezi tlačítky se nachází elegantní mřížka, která zde rozhodně není jen na efekt, ale o tom až později. Na zadní straně je pod gumovou krytkou USB-C pro nabíjení a AUX, i zde tedy velká pochvala.

Design se jednoznačně povedl.

Po stránce designu je jasné, že se Anker inspiroval u legendy „boom box“, známé také jako „ghetto blaster“, tedy velkých reproduktorů se silným zvukem, které si můžete vzít na cesty. Osobně jsem z designu nadšený, pro někoho může působit lehce retro, ale osobně reproduktor vnímám jako krásný kus hardwaru, kterým se budete chlubit jak na poličce, tak na již zmíněné bazénové párty.

Dodáme, že reproduktor nám na test dorazil v tmavě šedé variantě Polar Grey, setkat se můžete i s variantami Aurora Green a Lunar Blue, tedy se zelenou a modrou, ovšem v těchto speciálních barvách primárně v zahraničí.

Líbilo se nám
  • luxusní design
  • kvalitní zpracování
  • snadné ovládání
  • USB-C pro nabíjení
  • odolnost dle IPX7

Konektivita a výdrž: hezky pěkně

Pro bezdrátovou komunikaci Anker Soundcore Motion X600 využívá Bluetooth 5.3, ovšem připojit můžete i zdroj drátově pomocí rozhraní AUX. Reproduktor vydrží hrát zhruba 12 hodin na cca 40% hlasitost, ovšem na nižší hlasitost jsme se bez problému dostali i na 15 až 18 hodin (asi 25% hlasitost). Tuto výdrž zajišťuje masivní baterie s kapacitou 6 400 mAh. Nabíjení probíhá pomocí USB-C, do 100 % se baterie dobije během 5 hodin, záleží na adaptéru, který použijete. Anker Soundcore Motion X600 nepodporuje rychlonabíjení, ale vzhledem k více než slušné výdrži to není tak velký problém.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž baterie
  • USB-C pro nabíjení
  • AUX, Bluetooth 5.3
Nelíbilo se nám
  • chybí rychlonabíjení

Zvuk: skvělá práce

Začneme tím, co reproduktor Soundcore Motion X600 charakterizuje samo o sobě, a to umístění v žebříčku DxOMark. Ano, kromě smartphonů testuje DxOMark i reproduktory, kde se Soundcore Motion X600 umístil v první dvacítce. A v případě, že hledáte nejlepší reproduktor do 200 dolarů (asi 4 500 Kč), je jím právě Soundcore Motion X600. Už toto hodnocení samo o sobě naznačuje, že máme tu čest s opravdu kvalitním reproduktorem, stejně jako certifikace Hi-Res Audio (Wireless).

Soundcore Motion X600 nabízí výkon 50 W, přičemž na přední straně jsou dva výškové a dva basové reproduktory doplněné třemi zesilovači, vrchní širokopásmový měnič napomáhá prostorovému zvuku, který Soundcore Motion X600 zvládá perfektně. Pro jeho zapnutí slouží dedikované tlačítko na ovládacím panelu (symbol panáčka). Soundcore Motion X600 sice nezvládne změnit stereo v sestavu 5.1, nebo 7.1, namísto toho funguje na principu Dolby Atmos, tedy tak, že zvuk cirkuluje jak z přední strany, tak z vrchu, čímž prostorový zvuk simuluje, ovšem naprosto perfektně. Reproduktor podporuje i kodek LDAC.

Basová složka je něco, čím nás Soundcore Motion X600 ohromil. Na zesílení basů je na ovládacím panelu opět dedikované tlačítko BassUp a pokud jste stejně jako já příznivci středního proudu, budete unesení dunivými basy. Upřímně, bez zapnuté funkce BassUp jsem reproduktor ani nepoužíval, protože jen ta zajistí stoprocentní zážitek z poslechu. Na poměry bateriového přenosného zařízení jde o výkon, kterému se mi téměř nechtělo ani věřit a okamžitě jsem modelem Soundcore Motion X600 nahradil svůj doposud nejoblíbenější reproduktor Bang & Olufsen Beoplay A1 2nd Gen.

Prostorový zvuk? Není problém...

V zahraničních recenzích jsem se dočetl, že Anker Soundcore Motion X600 perfektně zvládá nízké a vysoké tóny, ale středy jsou více ploché, s čímž nemohu souhlasit – a nesouhlasili byste ani vy. Je to možná i tím, že reproduktor dostal v posledních několika měsících pár aktualizací, který zvukovou stránku ještě povýšily. Zvuk je konstantně kvalitní v celé své škále, což mohu potvrdit i na základě mé hudební knihovny. Samozřejmě platí, že čím kvalitnější zdroj, tím kvalitnější výstup.

Ovládání je zajištěno jak pomocí ovládacího panelu, tak skrze aplikaci. V ní lze také ladit ekvalizér a výstup přizpůsobit dle svých preferencí, vidíte zde také stav baterie a můžete aktualizovat firmware. Aplikace je spíše strohá, ale to nám nevadí, možná právě naopak.

Líbilo se nám
  • luxusní zvuk
  • výrazné basy
  • výkon 50 W
  • povedená aplikace
  • přizpůsobitelný ekvalizér

Závěr: dopřejte si luxus

Anker Soundcore Motion X600 je takový malý velký reproduktor. Osobně jsem neočekával nic převratného, myslel jsem si, že budu chválit design a konstrukční zpracování, ale po stránce zvuku mě nic moc nepřekvapí, ovšem pletl jsem, a to hodně. Výstup je jedním slovem fantastický, zvláště pak s ohledem na cenu pod hranicí 5 000 Kč. To je cena, kde některé reproduktory od konkurence teprve startují. O výjimečnosti reproduktoru svědčí i velmi dobré hodnocení DxOMark, kdy se umístil na prvním místě mezi reproduktory do 200 dolarů, a to právě a především kvůli vyváženým výsledkům.

Anker Soundcore Motion X600

Oceňuji také snadné ovládání, luxusní zpracování, bezproblémovou konektivitu a pochopitelně i zvuk, který mi vyrazil dech. Postupem času se ze Soundcore Motion X600 stal můj opravdu velmi oblíbený reproduktor, mezi přenosnými možná ten nejoblíbenější.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • luxusní zvuk
  • špičkové zpracování
  • opravdu povedený design
  • odolnost dle IPX7
  • povedená doprovodná aplikace
  • snadné ovládání
  • velmi výhodná cena
  • USB-C a AUX
  • slušná výdrž baterie
Zápory
  • nepodporuje rychlonabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze