Apple HomePod půjde od pátku předobjednat, k nám se však zatím nepodívá

Apple HomePod půjde od pátku předobjednat, k nám se však zatím nepodívá
Fotografie: Apple
  • Chytrý reproduktor a konkurence pro Google Home míří do prodeje
  • Již tento pátek startují předobjednávky, k prvním zájemcům se dostane 9. února
  • Nejdříve se HomePod podívá do USA, Velké Británie a Austrálie, další velké trhy budou následovat

O HomePodu jsme psali v červnu minulého roku, kdy jej Apple oficiálně odhalil veřejnosti. Konkurence od Googlu a Amazonu na trhu je již delší dobu, a tak je Apple poměrně v nevýhodě. Ze zkušeností lze ale soudit, že se jeho novinka opět velmi dobře uchytí. Navíc Apple už zpočátku vyzdvihoval primárně kvalitní zvuk, zatímco integrace Siri má být jen jakýmsi doplňkem. V prvopočátku bude HomePod dostupný na třech významných trzích – v USA, Velké Británii a Austrálii.

Oficiální cena Přepočtená cena s DPH
USA 349 dolarů 8 700 Kč
Velká Británie 319 liber 9 200 Kč
Austrálie 499 australských dolarů 10 000 Kč

HomePod bude poměrně drahý, když v USA bude stát v přepočtu a s daní přes 8,5 tisíc korun, v Austrálii dokonce 10 tisíc. Konkurenční Google Home přitom vyjde zhruba na polovinu. Je však pravdou, že Apple má konkurovat spíše vylepšenému Google Home Max, který je ještě o kousek dražší. Další významné trhy budou následovat postupně, na jaře se HomePod podívá do Německa a Francie.

Apple HomePod bude primárně fungovat se službou Apple Music. Zpočátku bohužel budou chybět dvě funkce, které Apple proklamoval jako důležité už na své keynote, například Multi-room audio, což je možnost párování reproduktorů mezi sebou (přičemž v každé místnosti může hrát jiná skladba) a vytváření stereo zvuku pomocí sekundárního HomePodu, který je umístěn ve stejné místnosti. Apple však informoval, že funkce uvolní později v tomto roce formou bezplatné aktualizace. Reproduktory budou mezi sebou komunikovat pomocí technologie AirPlay.

Apple HomePod

Kromě kvalitního reproduktoru v sobě HomePod pochopitelně skrývá umělou inteligenci v podobě hlasové asistentky Siri, kterou již známe z iPhonů, iPadů, Apple Watch a počítačů Mac. Asistentka bude poskytovat odpovědi na různé dotazy a může být přímo navázaná na profil daného uživatele, skrze Siri se bude reproduktor také ovládat. Pokud by vám z nějakého důvodu ovládání skrze Siri nevyhovovalo, můžete reproduktor ovládat i ručně skrze vrchní dotykovou plochu, která je citlivá na poklepání, podobně jako sluchátka AirPods.

O tom, zda se HomePod dostane i k nám, není rozhodnuto, lze však předpokládat, že to brzy nebude. Čeština mezi podporovanými jazyky asistentky Siri chybí, a proto není důvod, aby se Apple se svou novinkou na našem trhu příliš angažoval.

Zdroj: apple.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze