Arizonská policie plánuje nasadit do služby drony

Arizonská policie plánuje nasadit do služby drony
Fotografie: Flock Safety
  • Policejní oddělení ve Scottsdale nasadí drony jako mobilní kamerový systém
  • Pokročilé možnosti pomohou s policejní prací, ale zároveň vyvolávají obavy o soukromí

Policejní oddělení v Arizoně plánují zavést používání bezpilotních letounů jako součást prvních reakcí na mimořádné situace. Policejní oddělení ve Scottsdale bude jako první ve státě využívat speciální flotilu dronů, které mohou být pomocí speciálních detekčních kamer vyslány na případná místa činu a mimořádných událostí.

Technologie dronů bude pocházet od nového startupu Aerodome a technologické firmy Flock Safety, která vyrábí senzory střelby, analytický software a kamery, které mohou monitorovat okolí a číst poznávací značky. Drony policie Scottsdale budou reagovat na mimořádné události v reálném čase, aby poskytly pracovníkům první pomoci pohled na mimořádné události z ptačí perspektivy, zatímco se první pomocníci dostanou do oblasti.


Drony mohou být vysílány policisty a dispečery tísňových linek, stejně jako kamery, které detekují nezákonnou činnost, například ukradená vozidla nebo auta, jejichž popis odpovídá pátrání. Mohou dokonce tiše sledovat podezřelého, zatímco policisté vyřizují jiné případy, a udržovat letecký přehled o ujíždějícím vozidle, aniž by ohrozili bezpečnost policistů a okolostojících.

Takové nasazení rozhodně není první. Využívání bezpilotních letounů orgány činnými v trestním řízení v posledních letech roste. Používá je více než 1 500 policejních oddělení. Jejich zástupci ale musejí neustále vyvracet obavy ohledně ochrany ústavních práv občanů na soukromí. Systémy pro sledování značek nebo obličejů bude nejspíše muset řešit soud nebo legislativci, Federální úřad pro letectví (FAA) již nyní omezuje používání dronů policií na přímou viditelnost operátora. Dron nesmí být těžší než 20 kilogramů včetně připojeného vybavení nebo zboží, které může přenášet na místa mimořádných událostí, a nesmí létat výše než 130 metrů nad zemí nebo konstrukcemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze