Co se stane, když sestřelíte rozvážkový dron?

Co se stane, když sestřelíte rozvážkový dron?
Fotografie: US Army
  • Muž vystřelil na dron Wallmartu, protože si myslel, že ho špehuje
  • Byl zatčen a obviněn
  • Probíhá debata, jak tyto skutky postihovat

Už jakmile se objevily první dostavníky převážející zboží a cennosti, staly se cílem útoků. Tato „tradice“ pokračovala přes přepady vlaků, obrněných aut a vlastně čehokoli, kde lupiči zavětří tučnou kořist. Mohlo by se zdát, že rychle letící rozvážkové drony ve větších výškách budou proti něčemu takovému imunní, ale zdá se, že ne.


V prvním takovém případu však ale nešlo o loupež, alespoň tak posoudil místní šerif nedávný incident na Floridě. I když zatčený muž sestřelil dron společnosti Walmart, hájí se tím, že k tomu měl oprávněné důvody. Zatímco dron Walmartu pouze demonstroval své schonosti v Clermontu na Floridě, zhruba 40 kilometrů západně od Orlanda, podezřelý Dennis Winn na něj vystřelil. Úřadům údajně řekl, že to nebyla jeho první zkušenost s drony létajícími nad jeho domem a v jeho okolí, což ho vedlo k domněnce, že ho tato malá bezpilotní plavidla mohou špehovat.

Muž byl obviněn z neoprávněného použití střelné zbraně a poškození cizí věci se škodou vyšší než 1 000 dolarů. Společnost Walmart ze tvrdí, že celková částka činila přibližně 2 500 dolarů, přičemž se jednalo především o nákladový systém dronu. O případném trestu a náhradě škody však bude muset rozhodnou soud.

Zdá se však, že s rostoucím počtem takových incidentů budou muset být zavedena přísnější pravidla, která by potenciální útočníky odradila. Federální úřad pro letectví (FAA) řešil střelbu na dronem v Arkansasu v roce 2016. FAA tehdy odkázal zúčastněné strany na federální ustanovení s názvem „Sabotáž letadel“, který řeší zničení nebo poškození „jakéhokoli letadla ve zvláštní letecké jurisdikci Spojených států nebo jakéhokoli civilního letadla používaného, provozovaného nebo zaměstnaného v mezistátním, zámořském nebo zahraničním leteckém obchodu“. Za takový čin hrozí krom pokuty až 20 let ve vězení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze