Dron záchranář. Ve Švédsku doručil defibrilátor muži, který ho potřeboval

Dron záchranář. Ve Švédsku doručil defibrilátor muži, který ho potřeboval
Fotografie: Everdrone
  • 71letý muž utrpěl náhlou zástavu při odklízení sněhu
  • Díky pomoci svědků mu byla brzy přivolána pomoc
  • Dron doručil nezbytný defibrilátor za pouhé tři minuty
  • Muž přežil a plně se zotavil

Ve Švédsku se začala psát nová kapitola záchranářství. Společnost Everdrone , která provozuje v této severské zemi službu Everdrone Emergency Medical Aerial Delivery (EMADE), informovala o prvním případu, kdy se do záchrany člověka postiženého náhlou srdeční zástavou zapojil autonomní dron. Příběh má díky tomu šťastný konec.

71letý muž dostal při odklízení sněhu před svým domem v Trollhättanu infarkt. Svědkem události byl lékař Mustafa Ali, který okamžitě začal s resuscitací a také přivolal záchranné složky. Štěstím v neštěstí bylo, že v regionu Västra Götaland vyvinula a provozuje společnost Everdrone pilotní systém provozu autonomních dronů, který pomůže zkrátit dobu doručení nezbytného vybavení na místo. Rychlost překvapila i zasahujícího lékaře.

Everdrone Emergency Medical Aerial Delivery

Byl jsem na cestě do práce v místní nemocnici, když jsem se podíval z okna auta a uviděl muže zhrouceného na příjezdové cestě,“ říká doktor Ali. „Okamžitě jsem pochopil, že se něco děje, a spěchal jsem na pomoc. Muž neměl puls, a tak jsem začal provádět resuscitaci a zároveň jsem požádal jiného kolemjdoucího, aby zavolal na 112. Jen o několik minut později jsem uviděl, jak mi něco letí nad hlavou. Byl to dron s defibrilátorem!“ Jeho slova potvrzují i oficiální údaje. Dron dosedl na místo přesně tři minuty po ohlášení události.

Everdrone Emergency Medical Aerial Delivery

Nedokážu slovy vyjádřit, jak jsem této nové technologii a rychlému dodání defibrilátoru vděčný. Nebýt dronu, pravděpodobně bych tu nebyl,“ říká 71letý pacient, který se plně zotavil a nyní se mohl vrátit do svého domova.

Everdrone Emergency Medical Aerial Delivery
Dron nese ultralehký defibrilátor Schiller FRED easyport.

Ročně utrpí mimonemocniční zástavu srdce (OHCA) 275 000 pacientů v Evropě a 350 000 pacientů v USA. Přibližně 70 % případů OHCA se odehraje v soukromých domech, kde není k dispozici AED, a doba odezvy záchranné služby je často příliš dlouhá na to, aby zachránila život pacienta. Šance na přežití se s každou další minutou po kolapsu snižuje o 7 až 10 %, a proto je současná míra přežití pacientů s OHCA pouhých 10 %. Inovativní služba Everdrone pro dodávku AED ze vzduchu je metodou, jak tento kritický problém řešit. Služba může v současné době fungovat pro 200 000 obyvatel Švédska a očekává se, že se během roku 2022 rozšíří do dalších míst v Evropě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze