Obvyvatele New Yorku varují před katastrofami drony, mají však i nedostatky

Obvyvatele New Yorku varují před katastrofami drony, mají však i nedostatky
Fotografie: ČVUT
  • New York zasáhly povodně a město varovalo obyvatele pomocí dronů
  • Dojem kazí špatné podání zprávy ve španělštině

Co se výstrahy pro obyvatelstvo v případě mimořádných situacích týče, existují různé přístupy. Někde sázejí na sirény a tlampače, jinde zase mají aplikace nebo systémy mobilních telefonů. Zajímavý přístup zvolilo město New York, které zavedlo nový systém varování pomocí dronů, který upozorňuje obyvatele na nebezpečné povětrnostní podmínky.


Jeden z obyvatel zahlédl ve středu jeden z nových dronů, který v angličtině a španělštině varoval čtvrti New Yorku před povodněmi. Jeho příspěvku se však dostalo pozornosti ne proto, že by šlo o novou a zajímavou metodu, ale proto, že dron svůj úkol z části nezvládl. Drony neměly problém přednést varování před počasím v angličtině, když jasným a zřetelným tónem informovaly o přicházejících silných deštích. Španělská zpráva však zněla jako robotický překlad i přednes a byla prakticky nesrozumitelná.

Jsem velmi hrdý na práci, kterou náš tým odvedl při přípravě na tuto bouři, ale tohle se nemělo stát a my se postaráme o to, aby se to už neopakovalo,“ napsal Zach Iscol, komisař newyorského oddělení pro řízení mimořádných událostí, v odpovědi sociální síti X.

Deník New York Times pak zveřejnil článek o novém systému nouzového varování pomocí dronů. Město rozeslalo drony, aby informovaly obyvatele o silných deštích, které se k nim blíží. S nápadem využít drony jako novou součást varovného systému přišel newyorský starosta Eric Adams. Ten se zdá být fanouškem pokročilých technologií, protože během svého funkčního období zavedl podobné iniciativy, jako je bezpečnostní robot, který hlídkoval na stanici metra Times Square, a kontroverzní robot Spot, známý také jako Digidog. Oba dva projekty se však nesetkaly s úspěchem u veřejnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze