Bezpilotní vzdušné taxi Vahana od Airbusu má za sebou první úspěšný let

Bezpilotní vzdušné taxi Vahana od Airbusu má za sebou první úspěšný let
  • První let se uskutečnil nedávno na letišti v Oregonu, při kterém se zvládl prototyp vznášet necelou minutu ve výšce 5 metrů
  • Až při druhém testu se má stroj pokusit přejít do horizontálního letu
  • Uvedení do ostrého provozu je podle Airbusu stále v plánu na rok 2020

Závody o autonomní letecké taxi služby jsou v plném proudu a soutěží v něm spousta velkých společností. Jednou z nich je i známý Airbus, který nám nedávno představil svůj koncept bezpilotního taxi, jehož vývoj zafinancoval. Prototyp nakonec dostal jméno Vahana a nedávno už dokonce prošel prvním testovacím letem na letišti v Oregonu.

Podle zveřejněné tiskové zprávy se prozatím jedná pouze o jednomístný stroj s vertikálním startem i přistáním. Konkrétně proběhly již dva úspěšné lety, během kterých se dovedl bezpilotní elektrický letoun zvednout do výšky 5 metrů, kde vydržel 53 sekund. Samotný stroj je přitom přes 6 metrů dlouhý a necelých 6 metrů široký. Odhadovaný dolet je 100 kilometrů na jedno nabití, přičemž finální podoba stroje by měla převážet až 4 osoby maximální rychlostí 120 km/h.

Menší rozměry a vertikální start i přistání jsou přitom ideální pro provoz z vyznačených parkovišť či střech budov. Tvůrci považují za úžasné, že za pouhé 2 roky se dokázal z pouhých nákresů vyrobit funkční bezpilotní prototyp, který má za sebou již první let.

I když se zatím dokázal stroj jen necelou minutu vznášet na místě, neztrácí Airbus optimismus a v roce 2020 chce uvést stroje tohoto typu do ostrého provozu. Teprve však při příštím testu se má pokusit Vahana přejít z kolmého letu a do horizontálního pohybu, takže má před sebou ještě dlouhou cestu.

Zdroje: vahana.aero, digitaltrends.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze