Airbus chce své vzdušné taxi na elektřinu. Testování začne už příští rok

Airbus chce své vzdušné taxi na elektřinu. Testování začne už příští rok
  • CityAirbus dokáže přepravit až čtyři cestující
  • Nejdříve bude na palubě pilot, který později uvolní místo autonomním systémům
  • Maximální rychlost letounu je 120 km/h

O svém elektrickém taxi, které bude cestovat vzduchem, mluví například Uber, ale rozhodně není jediný. I společnost Airbus by ráda měla své vzdušné taxi na elektřinu. A co víc, testovat ho začne už příští rok.

Samozřejmě se bude jednat o vertikálně přistávající a vzlétávající stroj, a to především za tím účelem, aby mělo větší možnosti kde přistát a následně vzlétnout. O uchování energie se budou starat baterie od společnosti Siemens.

CityAirbus

CityAirbus, jak Airbus svému letadlu říká, je navržen tak, aby dokázal přepravit čtyři cestující do destinací jako je letiště, vlakové nádraží a podobně. To vše za ekonomicky rozumnou cenu. Rozhodně nemá jít o luxus pro horních deset tisíc. Všimnout si můžete hned čtyř vrtulí, takže by se s nadsázkou dalo říci, že letadlo bude fungovat na podobném principu jako drony.

„Nyní lépe rozumíme výkonu a inovativnímu elektrickému pohonu, který budeme i nadále zkoumat a testovat,“ říká Marius Bebesel, hlavní inženýr projektu CityAirbus.

Testování v plném rozsahu bude zahájeno, aniž by stroj vzlétl. V první polovině příštího roku očekává tým vývojářů dosažení milníku „power on“, což znamená, že všechny motory a elektrické systémy budou poprvé zapnuty. První let je naplánován na konec roku 2018. Na začátku bude zkušební letoun dálkově pilotován, později bude na palubě testovací pilot.

CityAirbus bude navržen pro přepravu až čtyř cestujících na pevných trasách s cestovní rychlostí 120 km/h. Bude zpočátku provozován pilotem, který ulehčí certifikaci a přijetí veřejností. Ten později uvolní místo plně autonomnímu systému.

Zdroj: airbus.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze