Boeing oznámil vývoj letadla, které přeletí Atlantik za dvě hodiny. Teoreticky

1
Boeing oznámil vývoj letadla, které přeletí Atlantik za dvě hodiny. Teoreticky
  • Koncept Boeingu ukazuje hypersonické letadlo schopné dostat se kamkoli na světě do dvou hodin
  • Prozatím však společnost vlastně ani neví, jak takové letadlo vyrobit
  • Přesto bychom se jej měli dočkat do 20 až 30 let

Concorde byl ultramoderním dopravním letadlem, které mělo být první krokem k letecké dopravě budoucnosti. Pak se ale stala tragická katastrofa, při které se jedno z letadel zřítilo a provoz Concordu byl zastaven. Přitom šlo o tak skvělou myšlenku. Jednalo se o supersonické letadlo, které dokázalo přeletět Atlantik z Londýna do New Yorku za tři a půl hodiny. Dodnes jde o nejpokrokovější a nejrychlejší dopravní letadlo na světě, a přesto stačila jedna chyba, aby se nadzvuková přeprava pasažérů stala minulostí.

Letadlo Concorde
Letadlo Concorde

Naštěstí však vidíme první známky změny a tentokrát kupodivu nepřicházejí z hlavy Elona Muska. Tentokrát se o slovo hlásí přímo samotný Boeing, který nyní zveřejnil koncept svého nového hypersonického letadla, které má Concorde překonat. Myšlenka nového letadla je jednoduchá – možnost dostat se kamkoli na světě do jedné až dvou hodin. Zmíněná cesta z Londýna do New Yorku by měla novému letadlu zabrat právě uvedené dvě hodiny.

Bohužel se však jedná o hodně raný koncept a představitelé společnosti doplňují, že vlastně ještě ani neví, jak takové letadlo vyrobit. Musí se přijít s novým systémem chlazení a nutné budou také speciální ocasní plochy. Jisté však je, že chce Boeing využít výzkum tohoto letadla nejen pro komerční, ale také pro vojenské účely. I přes všechny překážka si však společnost věří a dala nám svůj časový cíl, kdy má letadlo začít fungovat. Dočkat bychom se měli za 20 až 30 let. To je dost dlouhá doba na to, aby se nápadu chytil Elon Musk a vyrobil z nudy bokem přesně takové letadlo, jen za poloviční čas a náklady, jak to má ve zvyku.

Diskuze ke článku
Jan Novák
" Pak se ale stala tragická katastrofa, při které se jedno z letadel zřítilo a provoz letadla byl zastaven. " Zajímalo by mě, kde přesně se zřítilo? Celkem falešná informace.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze