Boeing Starliner odstartuje k ISS v sobotu

Boeing Starliner odstartuje k ISS v sobotu
Fotografie: NASA
  • Start je naplánován na 18:25 středoevropského času
  • Předchozí potíže rakety i kapsle byly odstraněny
  • Dvojice astronautů stráví na ISS přibližně týden

Kosmická loď Starliner od Boeingu má snad už konečné cílové datum – 1. června. Včera manažeři mise uspořádali telekonferenci, ve které uvedli, že start je naplánován na 18:25 středoevropského času a předpověď počasí aktuálně ukazuje 90% šanci na příznivé podmínky pro start. Potíže s raketou i kapslí jsou již vyřešeny, a tak by start měl proběhnout bez potíží.

Astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová jako první otestují veškeré přístroje a systémy kapsle Starliner a zakotví přibližně na týden na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Kvůli jejich příletu byla přemístěna i kapsle Dragon od SpaceX, která byla připojena k modulu Harmony. Raketa Atlas V odstartuje z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě a NASA bude start vysílat živě.

Start byl odložen již opakovaně, v posledních týdnech nejdříve kvůli vadnému ventilu regulace tlaku na nádrži na kapalný kyslík horního stupně rakety a následně pak kvůli úniku hélia v servisním modulu Starlineru. Obě závady byly vyřešeny a týmy následně provedly i veškeré testy. Jakmile se kapsle vrátí zpět s posádkou na Zemi, NASA zahájí finální proces certifikace Starlineru. Poté bude moci začít létat pravidelně k ISS až se čtyřčlennou posádkou.


Boeing byl stejně jako SpaceX vybrán NASA už v roce 2014, aby navrhl a postavil kapsli, která dokáže vynést astronauty do vesmíru. Od ukončení letů raketoplánů se NASA musela spoléhat na ruské rakety Sojuz. Změnu přinesla až kapsle Dragon od SpaceX, která v roce 2020 obnovila lety do vesmíru z americké půdy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze