SpaceX dnes vypustil první špionážní satelity Starshield

SpaceX dnes vypustil první špionážní satelity Starshield
Fotografie: unsplash.com
  • Jejich počet i umístění zůstalo v utajení
  • Satelity fungují na stejném principu jako Starlink, ale obsahují další přístroje

SpaceX dnes v 10:00 středoevropského času vypustil první várku družic Starshield za pomoci rakety Falcon 9. Mise NROL-146 vynesla neznámý počet družic pro Národní úřad vojenského kosmického zpravodajství (NRO).

Družice Starshield budou fungovat na stejném principu jako Starlink, navíc ale mohou být vybaveny dodatečným zařízením jako je kamera a mohou tak sloužit jako špionážní satelity. Jelikož se jedná o tajný náklad, SpaceX nezveřejnil, kolik družic bude vypuštěno a nezveřejnil ani přesnou výši oběžné dráhy, na kterou budou umístěny.

Raketa Falcon 9 odstartovala z Vandenbergovy letecké základy v Kalifornii. V rámci utajené mise ale nebylo možné po oddělení sledovat druhý stupeň rakety, který později satelity rozmístil na oběžné dráze. První stupeň rakety přistál po osmi minutách po startu zpět na připravenou plošinu, která se nachází v oceánu. Podle space.com to byl pro tento stupeň rakety již 16. let. SpaceX v letošním roce provedl zatím 52 startů, což je naprosto bezprecedentní prvenství ve srovnání s jinými společnostmi.


SpaceX získal smlouvu v hodnotě 1,8 miliardy dolarů na konstelaci satelitů Starshield už v roce 2021. Konkrétní počet nebyl zveřejněn, ale podle spaceflightnow.com by se mělo řádově jednat o stovky satelitů. Již dříve byly vypuštěny testovací satelity, jejichž zkouška dopadla úspěšně, a tak se nyní přistoupilo k postupné výstavbě konstelace Starshield.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze