Astronauti na ISS musí přemístit kapsli Dragon kvůli testovacímu letu Starlineru

Astronauti na ISS musí přemístit kapsli Dragon kvůli testovacímu letu Starlineru
Fotografie: SpaceX
  • Živé vysílání spustí NASA ve 13:30 SELČ
  • Do kapsle Dragon od SpaceX nasedne celá čtyřčlenná posádka
  • Kapsle se přesune v rámci stejného modulu, ale přemístí se na dokovací stanici směřující do vesmíru

Dnes odpoledne na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nastoupí čtyři astronauti Crew 8 do kapsle Dragon a přemístí ji na jinou dokovací stanici. Kapsle je připojena z přední strany k modulu Harmony, která směřuje k Zemi. Toto místo je ale potřeba uvolnit pro testovací let Boeing Starliner s posádkou, a proto bude Dragon přemístěn na stanu směřující do vesmíru. NASA začne přesun vysílat živě od 13:30 SELČ, přičemž samotné odpojení od ISS je naplánované na 13:45.

Do kapsle Crew Dragon nasedne Matt Dominick, Mike Barratt, Jeanette Epps a Alexander Grebenkin. Dokování k druhému portu by mělo proběhnout autonomně a celý přesun bude trvat necelých 45 minut. Tímto krokem tak bude vesmírná stanice připravena na kosmickou loď Boeing Starliner, která má odstartovat 7. května v brzkých ranních hodinách s dvoučlennou posádkou.

Jako první otestují Starliner astronauti Butch Wilmore a Suni Williams, kteří mají letité zkušenosti. Dvojice má za sebou kompletní školení, aby dokázala ovládat všechny prvky kapsle. „Jsme plně vyškoleni ve všech aspektech Starlineru,uvedl Wilmore v poslední aktualizaci před startem. Astronauti jsou už od 25. dubna, kdy dorazili do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, v karanténě.


Kapsle doletí k ISS 8. května a po dokování se dvojice připojí k obyvatelům stanice. Během cesty budou testovat veškeré systémy kosmické lodi, zda fungují správně a při cestě zpět otestují padáky, které zbrzdí dopad. Pokud vše proběhne dle plánu, Staliner obdrží potřebnou certifikaci a může začít pravidelně létat s astronauty na vesmírnou stanici. Stejně jako kapsle od SpaceX pojme až čtyřčlennou posádku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze