Brněnská zoo oslaví 70. narozeniny. Návštěvnost stále stoupá

Brněnská zoo oslaví 70. narozeniny. Návštěvnost stále stoupá
Fotografie: unsplash.com
  • Brněnská zoo oslaví 2. září 70. výročí od jejího vzniku
  • V loňském roce zahradu navštívilo 325 tisíc lidí
  • Lidé mají nejraději výběh klokanů, dětem se líbí surikaty

Brněnská zoologická zahrada v sobotu 2. září oslaví 70. výročí jejího vzniku. Za zvířaty se se ročně přijde podívat přes 300 tisíc návštěvníků. V zimních měsících se na Mniší horu ale davy moc nehrnou. V zoo chybí zastřešená expozice, kam by se lidé chodili na zvířata dívat a strávili tu s nimi pár hodin v teple.


Před deseti lety navštívilo ročně zoologickou zahradu přibližně 260 tisíc návštěvníků. Když do počtu nezahrneme pandemii koronaviru, návštěvnost stále roste a v loňském roce zahradu navštívilo 325 tisíc návštěvníků. „Nejvíce lidí chodí o letních prázdninách a daří se, i když je slunné jaro a podzim. Zima je vždy trochu problém, protože nemáme velkou krytou expozici. Je takový můj sen, třeba do příštích deseti let, tohle změnit,“ uvedla pro ČTK ředitelka brněnské zoo Radana Dungelová.

Podle ředitelky mají lidé velice rádi výběh klokanů, který je průchozí, a díky tomu jsou návštěvníci zvířatům blíž. Dětem se moc líbí surikaty a adoptivní rodiče nejvíce přispívají na vlky arktické. „Zoo je způsob, jak lidem představit divokou přírodu, a cesta k srdcím budoucích ochranářů přírody. V tomhle vidím naše velké poslání. Chceme dalším generacím nabídnout porozumění, aby pochopily, co znamenají ohrožené druhy, jejich původní domoviny, biodiverzita i péče o zvířata v zoo,“ doplnila ředitelka.

„Zoologické zahrady se v podstatě změnily na ochranářské instituce. Chtějí zamezit vymírání druhů a starají se o to, aby se ohrožené druhy mohly vrátit zpět do přírody. My máme v zázemí třeba velkou stanici pro množení syslů, které poté vypouštíme do přírody. Nebo máme projekt na ochranu dudka chocholatého či mořských želv. Spolupracujeme s ochranářskými organizacemi a pečujeme o zvířata i za zdmi zoo. A nadále to chceme rozvíjet,“ informovala Radana Dungelová.

Brněnská zoologická zahrada si pro své návštěvníky nachystala na sobotu 2. září 70 zážitků a překvapení. U vstupu zaplatíte narozeninové vstupné 70 Kč.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze