Brýle pro nevidomé OrCam MyEye 2.0

Brýle pro nevidomé OrCam MyEye 2.0
  • OrCam nabízí několik funkcí včetně předčítání nebo rozpoznávání obličejů
  • Ovládá se gesty, nebo dotykem
  • K dostání jsou i v českém jazyce
  • Cena se pohybuje okolo 135 tisíc

OrCam MyEye je opravdovým zázrakem pro nevidomé či jinak zrakově postižené lidi a využít ho mohou i ti, kteří mají problém se čtením. Jde o malé zařízení vybavené kamerou a mini HD reproduktorem, které dokáže nejen předčítat tištěný nebo digitální text, ale další řadu úkonů, které mění životy nejednoho zrakově postiženého.

OrCam se ovládá pomocí posouvání prstu („swipe control“), nebo gesty. Váží pouze 22,5g a lze ho připevnit k jakýmkoli kovovým obrubám magneticky. Díky přisvětlovacím LED diodám funguje i za šera či ve tmě a je dostupný už i v češtině. Na českém trhu se cena pohybuje okolo 135 tisíc.

Jednou z hlavních funkcí celého zařízení je předčítání textu jak digitálního, tak tištěného. Předčítání se aktivuje jednoduchými gesty rukou – pro čtení stačí ukázat prstem na začátek stránky nebo obrazovky, kamera si text vyfotí a během krátké chvíle vám jej začne diktovat reproduktor na druhé straně zařízení. V případě, že si přejete předčítání zastavit, stačí pouze natáhnout ruku se vzpřímenou dlaní (jako byste chtěli zastavit automobil, abyste mohli přejít silnici).

Kamera neustále sleduje vaše okolí a podává vám informace, které umí zpracovat. Jednou z dalších funkcí je rozpoznávání obličejů v reálném čase. Do databáze je možno nahrát 100 jednotlivých tváří a zařízení vás informuje o jejich přítomnosti, když daná osoba vkročí do zorného pole kamery. Ke každé tváři se provádí označení vlastním hlasem, uvádí se i datum narození a OrCam vám pak připomíná, kdy mají jednotliví lidé narozeniny. Tato funkce je obrovským zlomem v sociálních situacích pro zrakově postižené a dodává jim to nezávislost v rozpoznávání důležitých osob v jejich okolí.

Podobně jako u rozpoznávání obličejů je možné si do zařízení nahrát až 150 produktů vašeho oblíbeného zboží, potravin, drogistických potřeb, kreditních karet a dalších předmětů. To ovšem není vše – do databáze OrCam jsou nahrány miliony čárových kódů, což znamená, že naprostou většinu věcí vybavených čárovým kódem ani nemusíte mít v databázi a dozvíte se nejen o jakou věc se jedná, ale i podrobnosti o ní včetně data expirace apod.

Jedním z největších problémů pro zrakově postižené je platba v hotovosti, kdy se musí s důvěrou obracet na ne vždy poctivé spoluobčany. S OrCam je toto minulostí – zařízení bankovku ihned identifikuje a sdělí vám její hodnotu.

Jestli vás zajímá, co je za den, jaké je datum a kolik je hodin, stačí pouze otočit zápěstím, jako byste se chtěli podívat na hodinky a OrCam vám tyto údaje sdělí.

Dalším velkým problémem byla otázka, jak si sladit barevně oblečení, nebo jakékoli zjišťování barvy jakéhokoli předmětu. OrCam snadno a rychle detekuje barvy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze