Čeští vědci poslali do vesmíru řasy a nyní zjišťují, jak je pobyt ovlivnil

Čeští vědci poslali do vesmíru řasy a nyní zjišťují, jak je pobyt ovlivnil
Fotografie: pixabay.com
  • Na 70 druhů mikrořas vypustili brněnští vědci pomocí stratosférického balonu
  • Mikrořasy mohou do budoucna sloužit jako biopalivo nebo pro čištění vody
  • Cílem je vytvořit katalog, který řasy rozsegmentuje na jednotlivá využití

Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně minulý rok vyslali do stratosféry sondu, která nesla desítky vzorků mikroorganismů. Výsledky již nyní ukazují, že pobyt ve vesmíru řasy dlouhodobě ovlivnil. Vědci chtějí tyto výsledky využít v budoucnu pro vytipování odolných druhů, které by astronauti mohli v budoucnu používat jako biopalivo, případně pro čištění vody.

Na mikrořasách je skvělé, že mají několik využití. Lidé znají třeba chlorelu, která se používá jako doplněk stravy a obsahuje proteiny, vitamíny, antioxidanty, B12 a další prospěšné věci. Ve vesmíru se ale nabízí možností mnohem víc,“ řekla Mgr. Katarína Molnárová z Laboratoře Space Agri Technologies na AF MENDELU a dodala, že by se chtěla také věnovat odbourávání toxických látek s využitím mikrořas. „Například půda na Marsu obsahuje velké množství perchlorátů, což jsou toxické soli, které způsobují poruchy štítné žlázy. Při pěstování na takové půdě se soli dostanou do těla rostliny a pro astronauty by konzumace těchto plodin představovala značné zdravotní riziko,“ vysvětlila Molnárová.

Experimentální let proběhl minulý rok na podzim a do stratosféry se dostalo na 70 vzorků různých typů mikrořas. Sonda zůstala ve výšce 35 kilometrů nad zemí asi hodinu. Po tu dobu na mikrořasy působila kosmická radiace, UV záření, ale i jiná teplota. Podle AF fakulty nepřežilo cestu zhruba 5 % vzorků, což je podle vědkyně Molnárové dobrý výsledek.

Vědci po provedení testu část mikrořas rozkultivovali a část zmrazili pro další analýzy. „Překvapilo nás, že ještě i po těch dvou týdnech byla zvýšená antioxidační aktivita, to znamená, že se vzorky stále vzpamatovávaly. I takto krátké vystavení vesmírným podmínkám tedy dokázalo mikrořasy poznamenat na několik generací,“ uvedla Molnárová.

Vědci chtějí vytvořit katalog pro jednotlivá využití

Vědci již plánují další výzkumy, které navážou na tento a podle nich by se poté vytvořil katalog řas, který by určoval, jaké druhy jsou vhodné pro jednotlivá využití. „Popsali bychom, že například tento druh produkuje ve vesmíru velké množství lipidů, takže ho budeme používat na výrobu biopaliva. Jiný produkuje silný antioxidant, takže bude vhodným doplňkem stravy astronautů,“ vysvětlila Molnárová. Do budoucna by pak chtěli vědci vyšlechtit dokonalou vesmírnou řasu – na to však budou muset provést ještě další testy se stratosférickými balony a i na oběžní dráze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze