Česká republika dnes v ústředí NASA podepíše Artemis Accords

Česká republika dnes v ústředí NASA podepíše Artemis Accords
Fotografie: NASA
  • NASA bude ceremoniál vysílat živě od 16:00 SELČ
  • Za agenturu provede podpis Bill Nelson, za ČR Jan Lipavský
  • Česká republika se tak přidá k více jak dvacítce států, které se budou podílet na průzkumu Měsíce

Dnes odpoledne podepíše ministr zahraničí Jan Lipavský v ústředí NASA ve Washingtonu Artemis Accords. Česká republika se tak přidá k dalším státům, které budou spolupracovat s USA na průzkumu Měsíce, Marsu i celého vesmíru. NASA bude ceremoniál vysílat živě od 16:00 našeho času. Zakládajících členských států v roce 2020 bylo 8 (Austrálie, Kanada, Japonsko, Lucembursko, Spojené arabské emiráty, Spojené království a USA) a aktuálně dohody podepsalo už přes 20 států.

Co je Artemis Accords?

Jedná se o ujednání dohody mezi vládou USA a dalšími světovými vládami, že se budou podílet na rozšiřování průzkumu Měsíce v rámci misích Artemis a později Marsu a celého vesmíru. „Artemis bude nejširším a nejrozmanitějším mezinárodním lidským vesmírným výzkumným programem v historii a Artemis Accords jsou prostředkem, který vytvoří tuto jedinečnou globální koalici,uvedl tehdejší administrátor NASA Jim Bridenstine, když Artemis Accords vznikal.

Touto dohodou chce také NASA zabránit konfliktům které by mohly ve vesmíru či na Zemi vzniknout při osidlování Měsíce, zároveň tím chce posílit program Artemis. „Cesta Artemis vede na Měsíc, ale cílem dohod je mírová a prosperující budoucnost,“ uvedl tehdejší zástupce administrátora Mike Gold. Artemis Accords navazuje na smlouvu o vesmíru z roku 1967, která je nyní již velmi zastaralá vzhledem k vývoji raket i vesmírné turistice. Dohoda si zakládá na tom, aby všechny aktivity byly prováděny pro mírové účely a zároveň aby se co nejvíce omezil vesmírný odpad.


Za agenturu svůj podpis provede administrátor NASA Bill Nelson. Ceremoniálu se zúčastní také náměstkyně ministra Jennifer Littlejohn a český velvyslanec ve Spojených státech Miloslav Stašek. Připojení se k této dohodě schválila vláda podle ČTK na začátku března.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze