NASA chce zavést nová vesmírná pravidla. Co je důvodem?

NASA chce zavést nová vesmírná pravidla. Co je důvodem?
Fotografie: NASA
  • Smlouva o zásadách využívání vesmíru pochází z 60. let minulého století a je zastaralá
  • Do vesmíru se vydává čím dál více společností a vypouští se více satelitů
  • NASA chce co nejdříve vyřešit vesmírný odpad, který je již nyní problémem

Do vesmíru se vydává čím dál více společností. Vesmírná turistika je na vzestupu, na oběžnou dráhu se neustále posílají další a další satelity a plánují se vesmírné stanice. Za několik let by se měl osídlit Měsíc a později i Mars. A všechny tyto vesmírné lety potřebují pravidla, podle kterých se budou všichni řídit. Jde zejména o vesmírný odpad, který neustále narůstá.

NASA chce vesmírný odpad řešit co nejdříve, a tak podle space.com zaslala společně s dalšími vládními odděleními zprávu poradní skupině uživatelů Národní vesmírné rady (NSpC), která se sešla na konci února ve Washingtonu DC. Tato schůzka by zpětně mohla vést k vytvoření vesmírné politiky pro průzkum Země, Měsíce i dále.

Ne všichni se snaží snížit vesmírný odpad

Většina zemí, které se vydávají do vesmíru, podepsala smlouvu o průzkumu a využívání vesmíru, která usměrňuje tyto aktivity. Byla však vytvořena v 60. letech minulého století, je tedy zastaralá. NASA, ale i například SpaceX nebo Blue Origin, se snaží o co nejméně vesmírného dopadu výrobou znovupoužitelných raket. Není to však zásadní pro všechny země, a tak ne všichni s novými pravidly souhlasí.


Například Čína při výstavbě vesmírné stanice nechala nosnou raketu nekontrolovatelně několikrát dopadnout na Zem (naštěstí většinou do moře) a Rusko při ani-satelitním testu zničilo svůj vlastní satelit, ze kterého na oběžné dráze vznikly tisíce trosek, které ohrozily astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici, ale i satelity Starlink. I ty se však staly terčem pro kritiku, jelikož je jich na oběžné dráze tisíce, narušují tak pozorování oblohy astronomům.

Schůzky NSpC se zúčastnily společnosti jako Amazon, Boeing, Lockheed Martin, Blue Origin a další a shodly se, že přílišná, nebo naopak malá regulace, může být v obou případech škodlivá. S dodržováním nových podmínek by pak mohla mít problém i Čína. Jak tedy budou nová pravidla pro využívání vesmíru vypadat, to zatím není vůbec jisté.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze