Česká spořitelna spouští platební tlačítko na bázi multibankingu

Česká spořitelna spouští platební tlačítko na bázi multibankingu
  • Platba z účtu je prvním platebním tlačítkem pro internetové platby, které konzumuje PSD2 API
  • Platba z účtu umožňuje klientům platit u internetových obchodníků bez použití karty přímo z jejich internetových bankovnictví
  • Platbu z účtu mohou nyní využívat klienti České spořitelny, Air Bank, ČSOB, Raiffeisenbank a Moneta Money Bank

Platba z účtu doplňuje v portfoliu internetových platebních řešení České spořitelny platební tlačítko Platba 24, které dominuje trhu internetových platebních tlačítek a realizuje se přes něj zhruba 70 % (4,7 miliardy korun za rok) všech plateb přes platební tlačítko v České republice. Platba přes platební tlačítko je platba, kdy klient na internetu neplatí za zboží a služby svou platební kartou, ale kliknutím na platební tlačítko platí přímo ze svého internetového bankovnictví, kde dojde s každou platbou k automatickému vygenerování platebního příkazu.

Platební tlačítka jsou standardní součástí platebních bran většiny významných internetových obchodníků. Jakkoli přes platební tlačítka dnes proudí zhruba 5 % všech internetových plateb na českém internetu, jde o preferované řešení u stabilní skupiny klientů, kteří nechtějí na internetu přepisovat údaje ze svých platebních karet, ať už z důvodů bezpečnosti, nebo z důvodu větší uživatelské pohodlnosti.

Pro internetové obchodníky je pochopitelně jednodušší nabízet svým klientům platbu přes jedno platební tlačítko, než je nutit hledat v platební bráně platební tlačítko právě jejich banky. Další výhodou pro obchodníky je úspora času i nákladů plynoucí ze správy pouze jednoho platebního tlačítka ve srovnání se správou platebních tlačítek jednotlivých bank,“ říká Martin Medek, šéf Otevřeného bankovnictví v České spořitelně, a dodává: „K platebnímu tlačítku Platba z účtu jsme připojili již čtyři banky a předpokládáme, že do konce roku bude možné přes Platbu z účtu realizovat internetové platby z většiny velkých a středně velkých bank na českém trhu. Vzhledem k tomu, že Platbu 24 dnes využívá více než čtyři tisíce e-shopů, věřím že jsme na dobré cestě prosadit se s multibankingovou Platbou z účtu na českém trhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze