Čínští vědci vyvinuli 4minutový PCR test na COVID-19

Čínští vědci vyvinuli 4minutový PCR test na COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • PCR test se vyhodnotí za méně jak čtyři minuty
  • Test měl zatím 100% úspěšnost

Pro potvrzení nemoci COVID-19 je nejpřesnější PCR test. Jeho vyhodnocení však aktuálně trvá nejméně několik hodin. Vědci z univerzity Fudan v Šanghaji tvrdí, že vyvinuli test, který je rychlý jako antigenní, avšak s přesností metody PCR. Uvádí, že tento test trvá méně něž čtyři minuty.

Dle dw.com vědci odebrali vzorky od PCR pozitivních pacientů na COVID-19, PCR negativních pacientů na COVID-19, několika pacientů s chřipkou a také 25 zdravých dobrovolníků. Nové testy zpracovaly všechny případy bez chyby a za méně než čtyři minuty. PCR testy jsou přesnější, jelikož na rozdíl od antigenních testů hledají virový materiál, jako jsou nukleové kyseliny RNA.


Profesor ekonomie Andrew Ching, který vyučuje na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, uvedl, že pokud by se míra přesnosti testů udržela na 100 % i při větším vzorku testovaných, mohlo by se urychlit testování na letištích, klinikách, ale i domácí testy by byly přesnější. Dodal však, že pokud se přesnost neosvědčí, nebude mezi tímto testem a antigenním žádný rozdíl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze