Covid-19 slaví třetí výročí

Co vše dnes víme o pandemii, která zabila více než šest milionů lidí?
Covid-19 slaví třetí výročí
Fotografie: unsplash.com
  • První případ koronaviru se objevil v čínském Wu-chanu 2. prosince 2019
  • V březnu 2020 Světová zdravotnická organizace prohlásila epidemii koronaviru za pandemii
  • První pacient zemřel v důsledku viru 9. ledna 2020
  • V Česku se první tři případy objevily 1. března 2020

Řekli byste, že od objevení viru uběhly už tři roky? Ano, je tomu opravdu tak. 2. prosince 2019 byl identifikován první případ koronaviru v čínském Wu-chanu v provincii Chu-pej. Světová zdravotnická organizace vyhlásila globální stav zdravotní nouze v důsledku viru o měsíc později, tedy v lednu 2020. O další dva měsíce později, konkrétně 11. března 2020, prohlásila epidemii koronaviru za pandemii. První pacient zemřel v důsledku viru 9. ledna 2020.


Během uplynulých tří let se po celém světě koronavirem nakazilo 643 143 579 lidí. V důsledku viru zemřelo 6 634 703 osob. Od začátku pandemie se nejvíce nemoc šířila v lednu a únoru letošního roku, kdy nejvyšší počet nově nakažených byl 3 831 094 za jediný den.

V Česku bylo celkem nahlášeno 4 558 202 případů nákazy. V důsledku koronaviru zemřelo 41 882 lidí. I v České republice se nemoc nejvíce šířila na začátku letošního roku, kdy se denní počty nově nakažených pohybovaly od deseti do sedmdesáti tisíc.

Co je Covid-19?

Covid-19 je virové onemocnění, jehož původcem je virus ze skupiny koronavirů. Původně nazvaný 2019-nCoV poté přejmenovaný na SARS-CoV-2. Právě SARS-CoV-2 je sedmým členem ze skupiny koronavirů a může se přenášet na člověka. Ze 75 až 80 % je podobný koronaviru SARS-CoV a z více než 85 % je podobný netopýřím koronavirům.

Původ koronaviru

V prosince roku 2019 byly v čínském městě Wu-chan nahlášeny případy zápalu plic neznámého původu. Stopy odborníky zavedly až na tržiště Chua-nan, kde se prodávají ryby, mořské plody a hospodářská i divoká zvířata. Výsledky studií ukázaly, že koronavirus pochází od zvířat. Vědci varovali, že zvířata chycená v přírodě a prodávaná na takových trzích, jako jsou netopýři, jsou potenciálním zdrojem infekce.

Dokud nebyly tyto informace potvrzeny vědci, někteří lidé se domnívali, že virus unikl z laboratoře nebo byl uměle vytvořen člověkem. Většina odborníků a vědců tato tvrzení vylučuje. Světová zdravotnická organizace po dlouhodobém výzkumu získala nevyvratitelné důkazy o tom, že patogen SARS-CoV-2 je přirozeného původu a nemohl být vytvořen v laboratoři. Další výzkumy ukázaly, že SARS-CoV-2 je výsledkem přirozených evolučních procesů, nemohl se tak ani začít šířit únikem z laboratoře.

Začátek šíření viru

První případy, které byly nahlášeny mimo pevninskou Čínu, se objevily v polovině ledna 2020. Během prvních dvou měsíců od nahlášení prvního případu bylo evidováno 7 711 případů v 18 zemích světa. 30. ledna 2020 vyhlásila Světová zdravotnická organizace globální stav zdravotní nouze. Během jara se vir rozšířil do všech zemí světa, kromě několika malých ostrovních států.


V Evropě se první oficiální případ objevil 24. ledna 2020. Nakažený pocházel z francouzského Bordeaux. Světová zdravotnická organizace prohlásila Evropu za ohnisko nákazy 17. března 2020, kdy počet nově nahlášených případů překonal počet nových případů v Číně. Poslední evropskou zemí, kde se koronavirus objevil, byla Černá Hora. V této době bylo ve všech evropských zemích, kromě Vatikánu, nahlášeno úmrtí v důsledku nemoci.

V Česku se první tři případy objevily 1. března 2020. Lidé se nakazili v severní Itálii, kde se v té době šířila nemoc velice rychle. V tomto období navíc jezdilo do Alp mnoho lidí lyžovat a kvůli tomu se virus šířil ještě rychleji. První Čech zemřel v důsledku viru 22. března 2020.

Jak se virus šíří?

Virus se primárně šíří kapénkami, které lidé exhalují nejvíce při kašli nebo kýchání. Ve vzduchu vydrží kapénky jen krátkou chvíli. Nakažlivé jsou dlouhou dobu na kovovém, skleněném nebo plastovém povrchu. Chránit se před nákazou můžete ochranou dýchacích cest a pravidelnou důkladnou hygienou.

Příznaky viru

Prvotní příznaky nemoci jsou horečka, bolest hlavy a svalů, kašel, dušnost a syndrom akutní dechové tísně, ztráta čichu nebo chuti, kýchání, rýma nebo bolest v krku, únava. Často si můžete koronavirus splést s chřipkou. Pokud je pacient ve vážném stavu, hrozí mu zápal plic, selhání ledvin nebo smrt.

Koronavirus se v průběhu uplynulých tří let zařadil mezi běžná onemocnění, která se podobně jako chřipka vyskytují spíše sezónně. Chránit se proti nemoci můžete kromě výše zmíněných i očkováním, které je proti koronaviru nejvíce účinné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze