Ředitel americké FBI tvrdí, že koronavirus unikl z čínské laboratoře

Ředitel americké FBI tvrdí, že koronavirus unikl z čínské laboratoře
Fotografie: unsplash.com
  • Jedná se o první veřejné tvrzení FBI o tom, jak virus vznikl
  • Čína obvinila Washington z politické manipulace
  • Jiné vládní organizace stejný názor nesdílí

Ředitel FBI Christopher Wray uvedl, že koronavirus s největší pravděpodobností unikl z laboratoře kontrolované čínskou vládou. Jedná se o první veřejné tvrzení FBI o tom, jak virus vznikl. Mnoho vědců však poukazuje na to, že neexistují žádné důkazy, že by virus unikl z laboratoře. Společné vyšetřování Číny a Světové zdravotnické organizace (WHO) v roce 2021 označilo teorii úniku z laboratoře za zcela nepravděpodobnou. Vyšetřování WHO bylo navíc velice kritizováno. Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval odborníky k novému vyšetřování. „Všechny možnosti zůstávají otevřené a vyžadují další zkoumání,“ uvedl po skončení vyšetřování ředitel WHO.

„FBI už nějakou dobu uvažuje v takovém smyslu, že původcem pandemie koronaviru je s největší pravděpodobností potenciální laboratorní incident,“ uvedl Christopher Wray v rozhovoru pro americkou stanici Fox News. Výrok ředitele FBI přišel jen den poté, co americký velvyslanec v Číně vyzval zemi, aby byla více upřímná ohledně původu koronaviru.


„Čínská vláda, jak se mi zdá, dělá vše, co je v jejích silách, aby se pokusila zmařit a znemožnit naši snahu o nalezení zdroje celosvětové pandemie,“ doplnil Wray. Podrobnosti o vyšetřování jsou podle něj samozřejmě tajné, ale FBI má tým odborníků zaměřený na nebezpečí biologických hrozeb.

V reakci na tento výrok obvinila Čína Washington z politické manipulace. „Závěry, ke kterým FBI dospělá, nejsou důvěryhodné, a tím pádem se o nich nedá mluvit,“ uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning.

Stejný názor, jako má FBI, nesdílí žádná další vládní agentura. Podle vedoucího virové genomiky a bioinformatiky z Glasgowské univerzity, profesora Davida Robertsona, je přirozený původ viru stále pravděpodobnější variantou. „Došlo k nahromadění důkazů, které pevně ukazují na přirozený původ soustředěný na trhu Huanan ve městě Wu-chan,“ uvedl Robertson pro bbc.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze