Wing představil větší dron pro přepravu těžších zásilek

Wing představil větší dron pro přepravu těžších zásilek
Fotografie: Alphabet
  • Užitečné zatížení vzroste na dvojnásobek, a to až na 3 kilogramy
  • Zvýší se také rychlost a dolet

Doručování pomocí autonomních dronů není žádná horká novinka. Obvykle se využívá v odlehlých oblastech, kde pomáhají zrychlit například distribuci léků. Pracuje se ale i na tom, že drony budou doručovat běžné zboží ve velkých městech. Všechny tyto pokusy však počítají s tím, že že se bude jednat o malé balíčky. Život ale přináší mnohem větší spektrum potřeb, a tak dceřiná společnost Alphabetu Wing pracuje na nové a větší generaci dronů.

Drony společnosti Wing používají k vyzvedávání a shazování malých pytlů a kartonových krabic na trávníky před domy zákazníků úvazy a háky. Společnost uvádí, že uskutečnila více než 350 000 dodávek, z nichž většina proběhla v Austrálii. Společnost působí také ve Finsku a v USA, kde provádí dodávky pro společnost Walmart pro zákazníky v okruhu deseti kilometrů od dvou obchodů u Dallasu-Fort Worthu a pro některé obchody v Christiansburgu ve Virginii.

Dlouhá léta bránila startupům v doručování dronů pravidla, která vyžadovala, aby provozovatelé měli svá letadla neustále na dohled. Nápad umístit pozorovatelny podél dráhy doručovacího dronu byl nepraktický a nákladný, což mnoha společnostem bránilo v rozšiřování. Po letech testování prototypů a pilotních projektů na malých předměstích se však očekává, že po vyřešení některých (ale ne všech) regulačních překážek se v příštích několika letech doručování pomocí dronů výrazně rozšíří.

A to co do počtů, tak velikostí. Nový letoun Wingu doplní stávající flotily komerčně provozovaných letounů, které nesou přibližně 1,2 kilogramu užitečného zatížení. Tento další letoun ještě více usnadní zákazníkům získat to, co potřebují, kdykoli to chtějí. Nové letadlo má stejný dolet tam i zpět 20 kilometrů a dokáže letět rychlostí přibližně 100 kilometrů za hodinu, a to vše při přepravě standardní kartonové doručovací krabice s užitečným zatížením do tří kilogramů. Shodné prvky s menšími drony pak umožní podle potřeby flexibilně rozšiřovat logistickou síť. Díky novému letadlu, které převáží více potravin, léků a potřeb pro domácnost, budou moci zákazníci v městských a příměstských oblastech lépe kombinovat své objednávky a obdržet je během jedné rychlé cesty.

Společnost Wing hodlá spolupracovat s partnery a zainteresovanými stranami v oblasti regulace, aby mohla v příštích 12 měsících zavést toto nové letadlo v oblastech našich služeb.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze