Dálnice může být zelenější díky fotovoltaickým střechám

7
Dálnice může být zelenější díky fotovoltaickým střechám
Fotografie: LABOR3 Architektur GmbH
  • Fotovolatické panely u dálnic se běžně využívají, ale projekt PV-SÜD má za úkol zastřešit celé silnice
  • Tyto střechy budou chránit asfalt, vyrábět čistou energii a omezí hluk od projíždějících aut a kamionů

Díky spojení sil rakouského výzkumného ústavu AIT s německým Institutem pro solární energii Fraunhofer ISE a firmou Forster Industrietechnik vzniká zajímavý koncept, který povede ke kvalitnímu využití prostoru dálnic k výrobě čisté elektřiny. Tato spolupráce pomalu, ale jistě vede k vytvoření prototypu fotovolatických panelů v podobě střech nad silničními sítěmi.

Zatím byly fotovoltaické panely instalovány jen u dálnic nebo na protihlukových stěnách. Projekt PV-SÜD má za úkol celoplošně zastřešit rušné silnice nebo dálnice. Takové zastřešení ochrání asfaltový povrch silnic proti působení povětrnostních vlivů, omezí hluk od projíždějících vozidel a jak už je výše zmíněno, vyprodukuje čistou energii, která mimo jiné může být použita jako energie pro osvětlení tunelů nebo odpočívadla pro řidiče.

Tato studie potrvá tři roky a prvním krokem bude samozřejmě vytvoření prototypu fotovolatické střechy. V praxi to znamená vývoj, výrobu a testování nových solárních modulů a podpůrných konstrukcí, které musí splňovat přísné bezpečnostní požadavky.

Ve druhé fázi projektu přijde na řadu měření výkonnosti solárních panelů, testování odolnosti proti přírodním vlivům, náročnosti údržby panelů a bezpečnosti celé konstrukce.

Diskuze ke článku
Mira Zapletal
Mira Zapletal
Nápad je to dobrý, ušetřilo by se i za zimní údržbu. jen je otázka ceny, nosnosti střechy (sníh), obnovy panelů atd... Při nehodě by to také mohlo hodně věci komplikovat, no na výsledek jsem zvědavý.
Michal Mazgal
Michal Mazgal
Zaměřil bych se na to, o čem v článku zmínka není a to, že střecha bude vytvářet přerušovaný tok slunečního světla a při určitých rychlostech by mohla způsobovat závratě, či jiné nemoci. Třeba epilepsii.
Boby Cze
Boby Cze
Alespon by mohli dat realisticky nakres studie a ne jeden pruh se sklonem na sever a druhy na jih, ani neresim jine smery nez vychod - zapad.
Radek Mrázek
Radek Mrázek
Já fakt nerozumím tomu, kde lidi pořád berou takové nápady.
To opravdu někdo musí přemýšlet nad tím, jak si vydělat peníze ?
Vše co je v článku je naprostá blbost a nesmysl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze