Mrakodrap ze solárních panelů? Sci-fi se stává realitou

Mrakodrap ze solárních panelů? Sci-fi se stává realitou
Fotografie: Michigan Engineering Communications & Marketing
  • Spojením kvantových teček a transparentních solárních panelů vznikají okna, která přijímají energii
  • Energie ze slunečního záření může pohánět celou budovu

Nedávný výzkum ukázal, že díky transparetním solárním panelům a kvantovým tečkám je možné postavit mrakodrap, který bude jako jediný zdroj energie využívat sluneční záření. Klíč je ve vytvoření průhledných solárních článků, které se umístí mezi dvojitá okna.

Podle designboom.com se vědci převážně zaměřují na to, aby solární články byly co nejvýkonnější a nejtransparentnější. To představuje velkou výzvu, protože to nejde moc dohromady. V srpnu tohoto roku ale výzkumníci z University of Michigan dosáhli 8,1% účinnosti solárních panelů s 43,3% transparentností, protože použili materiál na bázi uhlíku namísto konvenčního křemíku. Solární články sice mají mírně zelený odstín, ale ten se moc neliší od šedých skel ve slunečních brýlích nebo v automobilech.

Budovy se skleněnou fasádou obvykle obsahují vrstvu, která pohlcuje část světla, aby se snížil jas a teplota v místnosti. Průhledné solární panely pohlcené světlo mohou využít a ekologicky jeho prostřednictvím zajistit elektřinu pro celou budovu.

Společnost UbiQD se sídlem v Novém Mexiku přitom pracuje na výrobě transparentních solárních panelů, které jsou k nerozeznání od běžného skla. K získávání sluneční energie používají kvantové tečky –⁠ malé částice, které umí pracovat se světlem. Díky malým rozměrům (asi 10 000× menší než lidský vlas), pozoruhodně vysoké účinnosti a nastavitelné fotoluminiscenci v široké škále barev je tento materiál ideální k výše popsanému použití na mrakodrapech.


V květnu roku 2020 pak uzavřela společnost UbiQD partnerství s výrobcem kvantových teček Nanosys. Společně se snaží o výrobu luminiscenční skleníkové fólie UbiGro. Ta je instalovaná nad rostlinami ve skleníku a pomáhá jim získávat více energie ze slunečního záření. Využívá k tomu fluorescenci a díky této metodě se tvoří optimální světelné spektrum pro plodiny.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze