Delfíni mají podobné osobnostní rysy jako lidé

Delfíni mají podobné osobnostní rysy jako lidé
Fotografie: unsplash.com
  • Podle nové studie mají delfíni podobné rysy jako lidé nebo primáti
  • Jsou zvědaví a mají potřebu se socializovat

Nová studie odhaluje, že mají delfíni, stejně jako lidé nebo primáti, osobnostní rysy. Vědci studovali 134 delfínů skákavých z celého světa, aby přišli na to, jak se u nich vyvinuly vlastnosti podobné lidským nezávisle na jejich prostředí.

Hlavní autor studie, Dr. Blake Morton, uvedl, že si vybral delfíny, protože to jsou inteligentní zvířata, která žijí v sociálních skupinách podobně jako primáti. „Delfíni, stejně jako mnoho primátů, mají mozky, které jsou podstatně větší, než je potřeba pro zvládání základních tělesných funkcí. Tento přebytek mozkové hmoty v podstatě podporuje jejich schopnost být inteligentnější a často velmi zvědaví,“ řekl.


Vědci shromáždili informace o 56 samečcích a 78 samičkách delfínů z různých zařízení v osmi zemích světa – Mexiku, Francii, USA, Curaçau, Nizozemsku, Švédsku, Bahamách a Kajmanských ostrovech. Posoudili osobnost každého delfína pomocí dotazníků, které dostali zaměstnanci zařízení, jež se o delfíny starali a znali je nejlépe.

Server news.sky.com napsal, že podle výsledků výzkumu jsou v určitých rysech chování delfíni podobní lidem. Zejména zvědavostí a potřebou socializace. A to i přestože se delfíni vyvíjeli úplně jinak a v jiném prostředí než lidé nebo primáti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze