Dost bylo odlesků, Samsung s nimi na nových OLED televizích zatočil

Dost bylo odlesků, Samsung s nimi na nových OLED televizích zatočil
Fotografie: Michal Pavlíček, fZone.cz
  • Modelový rok 2024 přináší technologii Glare free, která omezuje odlesky
  • Nadále je zachována ostrost i syté barevné podání
  • Měli jsme možnost obraz porovnat s loňskou generací OLED televizí

Nároční zákazníci hledající novou televizi se možná poohlíží i po OLED modelech, které se chlubí sytými barvami, působivou černou a obecně vysokou kvalitou obrazu. Problémem drtivé většiny televizí jsou však lesklé panely, ve kterých jsou vidět odlesky dopadajícího světla, mnohdy i jednotlivé osoby. Netřeba dodávat, že toto zážitek ze sledování citelně snižuje. A právě s tímto se rozhodl Samsung bojovat, což se plně projeví v letošním roce v OLED modelech.

Samsung Glare Free

Nasadil speciální technologii Glare free, která má vylepšit přesnost barev, zachovává ostrost a sytost, ale do značné míry eliminuje odlesky. Alespoň tak to prezentuje samotný výrobce. V rámci frankfurtské akce World of Samsung 2024 jsme měli možnost si porovnat dvě OLED televize Samsung, jednu z modelového roku 2023 a jednu letošní se zmíněnou technologií Glare free, konkrétně model S95D se 144Hz panelem, jemuž k dokreslení věrných barev napomáhá umělá inteligence (AI). Oba přitom měli shodnou úhlopříčku 77 palců, tedy 196 centimetrů.

Test probíhá v poměrně temném prostoru, kdy byl na každou televizi namířeno kruhové LED světlo. V případě loňského modelu byl efekt velmi rušivý, neboť světelný kruh defacto v konkrétních místech zcela zastínil prezentovaný obraz. U letošního modelu, kde operuje navíc i antireflexní vrstva, sice odlesky vidět můžete také, ale jsou spíše rozprostřené a výrazně slabší. Sledování obsahu na televizi tak ruší zcela minimálně. Dodat je nutné také to, že při testu bylo směrem na displej namířeno ostré světlo, což při běžných domácích podmínkách nebývá. Běžné odlesky od oken či lampy by tak měly být hravě eliminovány a výsledný obraz minimálně postižen.

Na druhou stranu je potřeba říci, že letošní panel neodrážející odlesky, přeci jen poznáte. Barvy reálně nejsou tak syté, černá nepůsobí tak podmanivě. Současně ale obraz působí o něco přirozeněji, jas je pak zcela dostatečný. Rozdíl v sytosti barev a oné černé poznáte však primárně pouze při přímém srovnání, které se málokdy naskytne jako při testovacích podmínkách.

Samotná modelová řada chytrých televizí Samsung S95D se chlubí tloušťkou pouhých 11 milimetrů a například i nejnovější verzí operačního systému Tizen. Ta umožňuje vytvořit až 6 zcela personalizovaných účtů pro všechny členy domácnosti. Každý si tak může stáhnout vlastní aplikace a nastavit si domácí obrazovku dle svých potřeb. Po vybrání konkrétního profilu se tak bude mnohem lépe doporučovat adekvátní obsah. V systému televize se tak objeví funkce, která vám může být dobře známa třeba z různých streamovacích služeb.

Modely Samsung S95D nabízející vylepšený OLED panel v úhlopříčkách od 42" do 83" se na trhu objeví zřejmě během jarních měsíců. Oficiální českou cenu výrobce prozatím neodhalil, avšak lze z části vycházet z loňských cen řady S95C, kdy například 55" varianty začínala kolem hranice 50 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze