dTest prověřil kvality robotických vysavačů. Na špici se umístily ty od iRobotu

dTest prověřil kvality robotických vysavačů. Na špici se umístily ty od iRobotu
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Spotřebitelská organizace dTest otestovala 24 robotických vysavačů různých značek
  • Jako nejlepší z testu vyšly robotické vysavače iRobot
  • Na recenzi iRobot Roomba j7+ se můžete podívat i na fZone.cz

Největší česká spotřebitelská organizace dTest otestovala 24 robotických vysavačů. Odbornému testování byly v laboratorních podmínkách podrobeny nejoblíbenější robotické vysavače různých značek, které jsou dnes dostupné na českém a slovenském trhu, a to včetně modelů iRobot Roomba j7/j7+. Ty se umístily na prvních dvou místech v celém srovnání.

dTest je známý pro nezávislé testy, přičemž robotickým vysavačům se věnuje každoročně od roku 2019. Vysavače jsou hodnoceny z hlediska kvality odstraňování nečistot během vysávání na tvrdé podlaze, na kobercích a na hůře dostupných místech, jako jsou rohy místnosti, různé mezery či okolí stěn a nábytku. Hodnotí se také jejich pohyb po místnosti, obsluha, hlučnost a spotřeba elektrické energie během nabíjení i v pohotovostním režimu, což je v dnešní době velmi aktuální téma.

Většina laboratorních zkoušek, které musí robotické vysavače zvládnout, je v souladu s českými státními normami IEC 62929, respektive EN 60312-1. „Tato forma je nejtransparentnější, neboť při testování každého produktu panují stejné podmínky. Snažíme se provádět jednotlivé testy co nejobjektivněji, aby si mohl spotřebitel jasně zvolit nejlepší produkt v poměru cena/výkon,“ vysvětluje Hana Homannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

dTest vyhodnotil, že většina dnešních robotických vysavačů uklízí převážně průměrně. Nejlépe se jim daří na tvrdých podlahách, avšak s náročnějšími úkony mohou mít problémy. Týká se to především vysávání koberců, což je činnost, která představuje výzvu pro všechny typy vysavačů, nejen pro ty robotické. V tomto segmentu často bývá problémem nedostatečný sací výkon.

iRobot Roomba j7+

V testu pohybu po místnosti bere dTest v potaz, jak se dokáží robotické vysavače pohybovat po modelové místnosti s nábytkem a překážkami. Cílem vysavačů je vysát rozmístěné nečistoty, nenarážet do nábytku a neposouvat překážky. iRobot Roomba j7/j7+ využívá navigační systém PrecisionVision, který dokáže spolehlivě rozpoznat riziková místa na podlaze, jako jsou kabely, oblečení, boty, ponožky, batohy, misky a hračky domácích mazlíčků či jejich exkrementy, kterým se dokáže vyhnout.

„Jsme nesmírně rádi, že s příchodem nových technologií, jako je iRobot Genius 3.0 a prvky umělé inteligence, které jsme spustili s příchodem modelu j7/j7+, přinášíme na trh kvalitní robotické vysávání, které otestoval i dTest. Mimochodem, technologie iRobot Genius se v mezičase citelně zlepšila a dnes je dostupná pod názvem iRobot OS už v 5. generaci. Model Roomba tento rok oslavuje 20 let a výsledek dTestu v takto vysoké konkurenci je ten nejhezčí dárek,“ upřesnil Bajt ze společnosti iRobot CZ/SK.

Pokud vás zajímají komplexní výsledky testu, můžete si je stáhnout na stránkách dTestu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze