Dyson Supersonic
test

Dyson Supersonic

Hýčkejte své vlasy

Na fzone.cz testujeme mimo televizorů, projektorů a velkého množství ostatní chytré elektroniky také produkty společnosti Dyson, která kromě čističek vzduchu nebo ultravýkonných vysavačů nabízí rovněž netradiční fén. Jak se používá pravděpodobně nejdražší komerčně dostupný fén na trhu?

Při pohledu na můj krátký sestřih si možná říkáte, jak jsem vlastně mohl testovat fén, ale nebojte, níže rozepsané dojmy vychází z testování hned několika osob s dlouhými vlasy. Začněme technickými specifikacemi a poté samotným balením, které je poměrně bohaté a obsahuje hned několik nástavců.

Technické parametry Dyson Supersonic

Hloubka, šířka, výška 245 × 97 × 78 mm
Hmotnost 0,66 kilogramu
Příkon 1 600 W

Různé nástavce pro různé situace

Na uživatele (či spíše uživatelky) v pečlivě zabalené krabičce čeká difuzor pro rozprostření vzduchu, který je ideální například pro osoby s hodně kudrnatými vlasy, dále nástavec pro koncentrovaný proud vzduchu, nástavec s hřebenem pro (optické) prodlužování vlasů a nástavec pro jemné sušení. Asi úplně nejzajímavější je nástavec, který má skrýt polétavé jemné vlasy pod ty delší. K nám se ale bohužel na test nedostal.

Dyson Supersonic

Skvěle se drží, zajímavě vypadá

Dyson Supersonic má stejně unikátní design jako ostatní produkty Dyson (například nedávno testovaný vysavač Dyson V15 Detect) a na první pohled by vás možná ani nenapadlo, že se jedná o fén. Kromě toho, že Supersonic vypadá futuristicky, je však hlavně perfektně vyvážený, má dlouhý a opravdu poctivě zpracovaný kabel do zásuvky a velmi pohodlně se drží.

Stejně jako design je navíc promyšlené i samotné ovládání, které je doplněno o elegantní diody. Na levé straně hlavice fénu si tak regulujete rychlost, na pravé straně teplotu a samozřejmě nechybí ani vypínací tlačítko či ovladač pro aktivaci studeného proudu vzduchu. Na rozdíl od většiny ostatních fénů Dyson Supersonic podporuje celkem čtyři teploty: 28, 60, 80 a 100 stupňů Celsia, vybere si tedy opravdu každý.

Co se mně osobně líbí na tomto fénu nejvíc z hlediska každodenního používání, to je magnetický systém pro nasazení jednotlivých nástavců. Nemusíte tak řešit žádné šroubování, nacvakávání a podobně. Stejně tak považuji za fajn vychytávku nastavení teploty vzduchu nebo intenzity foukání automaticky podle používaného nástavce. Nemusíte tak na nic myslet – stačí jen vyměnit nástavec. A pokud by vám standardní nastavení u jednotlivých nástavců nevyhovovalo, není nic snazšího, než jej upravit.

Brutální výkon a postřehy z používání

Podobně jako třeba u vysavačů Dyson, najdeme i uvnitř fénu velmi výkonný motor, který se dokáže roztočit až na 110 000 otáček za minutu. Během jedné sekundy tak fénem projde 13 litrů vzduchu. Navíc nechybí ani pokročilá kontrola teploty (čidlo monitoruje teplotu 40× za sekundu), která zamezí tomu, že by se vlasy během fénování poškodily. Díky použité technologii je také fén menší oproti většině klasických fénů a rovněž i zní jinak (viz videorecenze).

Dyson Supersonic

Dojmy z používání byly od všech účastníků testování kladné. Dámy především oceňovaly vysoký výkon, množství nástavců, se kterými lze vykouzlit různé druhy účesů i vzhled vlasů po použití. Vlasy nejsou nijak rozčepýřené a jsou zdravější díky chytré regulaci teploty.

Na Dyson Supersonic jsem se ptal i profesionálního holiče. Přestože jej on i jeho kolegové chválili, přiznal se, že právě jeho zvuk je něco, na co si nemůže zvyknout. Jeho kolega jej však spokojeně používá, je to tedy značně individuální.

Když chcete to nejlepší, proč ne

Výsledek fénování podle několika osob, které SuperSonic pravidelně používaly, stojí za to. Vlasy jsou uhlazené a s fénem lze docílit i různého stylingu. Pokud si tak chcete pořídit to nejlepší a třeba už jste v minulosti podlehli kouzlu vysavačů Dyson, můžu vám Dyson Supersonic já (i tým testerek) s klidným svědomím doporučit.

Foto: Petr Vojtěch, fzone.cz

Klady
  • šetrný k vlasům
  • možnosti stylingu
  • bohatý výběr nástavců v balení
  • chytrá kontrola teploty + vysoký výkon
  • pohodlná manipulace
Zápory
  • někomu může vadit zvuk, který fén vydává
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze