Roskosmos naznačila možnost deorbitu ISS. Elon Musk uvedl, že by ISS zachránil

Roskosmos naznačila možnost deorbitu ISS. Elon Musk uvedl, že by ISS zachránil
Fotografie: NASA
  • Šéf Roskosmosu pohrozil deorbitací ISS poté, co Joe Biden navrhl sankce proti Rusku
  • Elon Musk uvedl, že by ISS udržel na oběžné dráze pomocí rakety Dragon

Vedoucí ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin uvedl, že by sankce uvalené na Rusko mohly vést k pádu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). „Pokud zablokujete spolupráci s námi, kdo zachrání ISS před nekontrolovaným deorbitem a pádu do Spojených států a Evropy? Existuje také možnost svržení 500tunové konstrukce do Indie a Číny. Chcete jim vyhrožovat takovou vyhlídkou? ISS nad Ruskem nelétá, takže všechna rizika jsou na vás. Jste na ně připraveni?“ uvedl na Twitteru. Aktuálně jsou na ISS dva ruští kosmonauti, čtyři kosmonauti z NASA a jeden z Evropské vesmírné agentury.

Varování od šéfa Roskosmosu přišlo poté, co Joe Biden navrhl sankce proti Rusku, které zahrnují i opatření, která by poškodila ruský kosmický průmysl, uvedl independent.co.uk. Elon Musk, který vlastní SpaceX, však zareagoval, že by před pádem ISS zachránil. Pokud by tedy došlo k odpojení ruské části, Musk uvedl, že by ji nahradil kosmickou lodí Dragon, která by měla pomoci s udržením mezinárodní stanice na oběžné dráze Země.


Elon Musk již před několika dny projevil podporu Ukrajině tím, že na žádost vicepremiéra země poskytl satelity Starlink, které rozmístil nad Ukrajinou, a tím zajistil internetové připojení, které mělo poslední dny kvůli ruské invazi výpadky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze