SpaceX ukazuje nově upravený nosič Starship Super Heavy

SpaceX ukazuje nově upravený nosič Starship Super Heavy
Fotografie: SpaceX
  • Poslední dubnová zkouška skončila nezdarem
  • Byl přepracován systém oddělování obou částí
  • Datum dalšího startu nebylo stanoveno

Společnost SpaceX doplnila svůj nejnovější prototyp rakety Starship, který se připravuje na testovací let v blízké budoucnosti, o nový hardware. Starship, příští generace systému společnosti SpaceX pro dopravu do hlubokého vesmíru, se skládá ze dvou plně opakovaně použitelných prvků: obrovského prvního stupně nosné rakety známého jako Super Heavy a 50 metrů vysoké horní kosmické lodi s názvem Starship.

Tato dvojice dosud letěla společně pouze jednou, a to 20. dubna při zkušebním letu ze základny společnosti SpaceX v jižním Texasu, jehož cílem bylo vyslat Starship částečně kolem Země. K tomu však nedošlo: Starship a Super Heavy se nepodařilo oddělit podle plánu a SpaceX vyslala příkaz k autodestrukci, čímž dvojici odpálila vysoko nad Mexickým zálivem.

Společnost SpaceX po tomto debutu provedla řadu konstrukčních změn, aby zvýšila šance na úspěch budoucích letů Starship. Nejdramatičtější změna se týká systému oddělování kosmických lodí. Při příští misi Starship, která bude zahrnovat prototyp Super Heavy s názvem Booster 9 a horní stupeň s názvem Ship 25, bude zcela odlišný.


Ventilační mezistupeň a tepelný štít instalované na vrcholu raketového nosiče 9. Starship a Super Heavy jsou modernizovány tak, aby používaly metodu separace zvanou hot-staging, při níž se motory druhého stupně Starshipu zažehnou a odtlačí loď od boosteru,“ napsala společnost v příspěvku na sociální sít X, kde sdílela dvě fotografie nového hardwaru.

Další testovací let bude mít podobné cíle jako mise z 20. dubna. Společnost SpaceX hodlá zkušební let uskutečnit v brzké době, ale žádné pevné datum ale neoznámila.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze