Na ISS Budou studovat, jak se chová oheň ve vesmíru

Na ISS Budou studovat, jak se chová oheň ve vesmíru
Fotografie: NASA
  • SoFIE bude sloužit pro experimenty s ohněm ve vesmíru
  • Vědci chtějí zjistit, jak se oheň šíří v mikrogravitaci
  • Experiment pomůže navrhnout nejvhodnější materiály pro skafandry, kabiny i stanoviště na Měsíci či Marsu

Oheň se ve vesmíru chová jinak než na Zemi. Změna gravitace a proudění vzduchu mohou změnit způsob šíření ohně, a tím ztížit jeho uhašení. Projekt Solid Fuel Ignition and Exticion (SoFIE) představuje soubor experimentů, které budou provádět astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Experimenty se budou provádět ve spalovacím integrovaném stojanu, který obsahuje komoru a může tam tak oheň bezpečně hořet.

Vzhledem k tomu, že NASA plánuje základny na jiných planetárních tělesech, jako je Měsíc a Mars, musíme tam být schopni žít s minimálním rizikem,“ řekl Paul Ferkul, projektový vědec SoFIE z Glenn Research Center NASA v Clevelandu. SoFIE tak pomůže NASA vybrat nejvhodnější materiály pro skafandry, kabiny i stanoviště, která plánuje postavit na Měsíci a Marsu.

Na Zemi má gravitace vliv na plameny, ale při snížené gravitaci ve vesmíru se oheň může chovat neočekávaně a mohl by být nebezpečnější,“ řekl Ferkul. Mikrogravitace na vesmírné stanici umožňuje vědcům studovat, jak se oheň v těchto podmínkách chová. Tyto pokusy nejsou na Zemi proveditelné. Výsledná data poté budou sloužit jako modelové příklady, jak které materiály budou hořet v lunárním/marťanském prostředí. „Pochopení toho, jak se plameny šíří a jak materiály hoří v různých prostředích, je zásadní pro bezpečnost budoucích astronautů,“ uvedl Ferkul.


NASA uvedla, že se SoFIE bude skládat celkově z pěti výzkumů. Vědci budou studovat hořlavost plexiskla, tkanin na bázi bavlny a dalších materiálů, které se běžně používají při kosmických letech. Přestože prioritou SoFIE je studovat oheň ve vesmíru, mohl by tento experiment pomoci i při požární bezpečnosti na Zemi. Výzkum by se měl ukončit na konci roku 2025.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze