Po půlnoci odstartuje raketa Falcon Heavy. Vypustí tajné vesmírné letadlo

Po půlnoci odstartuje raketa Falcon Heavy. Vypustí tajné vesmírné letadlo
Fotografie: SpaceX
  • Start je naplánován na 2:07 SEČ z Kennedyho vesmírného střediska
  • Raketa vynese kosmické letadlo X-37B, které má za sebou už několik misí
  • Ty jsou většinou tajné a nezveřejňují se

Raketa Falcon Heavy odstartuje zítra po půlnoci z Kennedyho vesmírného centra na Floridě. Tato raketa byla nejsilnější do doby, než minulý rok vzlétla SLS od NASA, která vynesla kapsli Orion na cestu kolem Měsíce. Start SpaceX naplánoval na zítřejší ráno, přesněji na 2:07 středoevropského času a živé vysílání spustí přibližně 15 minut před startem na své sociální sítí X. Start byl již několikrát odložen kvůli kontrolám pozemního systému – původně byl naplánován už na 10. prosince.


Mise pojmenovaná USSF-52 vynese podle space.com kosmické letadlo X-37B Vesmírných sil Spojených států amerických. Toto letadlo má za sebou již několik vesmírných misí, nyní ale není jasné, z jakého důvodu jej tentokrát vynese výkonnější raketa Falcon Heavy, když při předchozích letech postačil Falcon 9. Vysvětlením by mohl být nákladový prostor letadla, který může nést sekundární náklad jako jsou experimenty, což by vyžadovalo vyšší výkon při startu.

Mise kosmického letadla jsou většinou tajné a nezveřejňují se. Při této misi byl zveřejněn pouze jeden experiment, a to od NASA, která bude v rámci projektu Seeds-2 testovat na semenech rostlin účinky vesmírné radiace a dlouhodobého kosmického letu.

Každá mise letadla X-37B byla delší než ta předchozí. Poslední mise byla ukončena minulý rok v listopadu a letadlo strávilo ve vesmíru 908 dní. Tento start bude pro Falcon Heavy prozatím devátým a boostery, které jsou přidělány po stranách rakety poletí popáté. Raketa je vlastně vylepšený Falcon 9, kdy po jeho stranách jsou připevněny další motory pro vyšší výkon. SpaceX jej využívá jen několikrát do roka při misích, kde je potřeba vynést velký a těžký náklad.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze