Elon Musk nabízí Wikipedii miliardu dolarů, pokud změní název

Elon Musk nabízí Wikipedii miliardu dolarů, pokud změní název
Fotografie: @elonmusk
  • Musk chce, aby nejznámější on-line encyklopedie změnila svůj název na vulgarismus
  • Nabízí za to peníze a kritizuje jejího zakladatele
  • Podle novinářů jde o spor ohledně omezování vlivu politiků na obsah internetových médií

Miliardář Elon Musk je centrem zájmu médií prakticky po celou svou kariéru, ale ta zesílila poté, co koupil Twitter, jedno z nejvlivnějších sociálních médií. Následně začal radikálními kroky přetvářet jeho fungování i samotný název.

A zdá se, že nezůstane jen u toho. Tentokrát se svými penězi snaží ovlivnit další významný informační zdroj – Wikipedii. Nedávno miliardář prohlásil, že zaplatí Wikipedii miliardu dolarů, pokud si změní název. „Dám jim miliardu dolarů, pokud si změní název na Dickipedia,“ řekl a dodal, že tak učiní „v zájmu přesnosti“. Pro neanglicky mluvící dodejme, že „dick“ je slangové a vulgární označení pro penis.

V dalších příspěvcích začal svou nabídku upřesňovat. Stačila by dočasná změna názvu, ale minimálně na rok. V dalším příspěvku sdílel snímek domovské stránky Wikipedie, na kterém bylo uvedeno „Wikipedie není na prodej“ a „osobní výzva Jimmyho Walese“. Následovala úvaha: „Přemýšleli jste někdy, proč chce nadace Wikimedia tolik peněz? Rozhodně je nepotřebuje na provoz Wikipedie. Kopie celého textu se vám doslova vejde do telefonu! Tak na co jsou ty peníze? Zvídavé mysli to chtějí vědět...


Tato slovní přestřelka (prozatím) vyvrcholila žádostí, zda by na jeho stránku na Wikipedii mohly být přidány emoji krávy a exkrementu.

Jak podotýká server ndtv.com, tato slovní exhibice je zřejmě pokračováním konfliktu z května. Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales kritizoval Elona Muska za to, že v Turecku cenzuroval kritiky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, a to den před velmi spornými prezidentskými volbami v zemi. Ve svém příspěvku pan Wales miliardáře označil za člověka, který nepodporuje svobodu projevu, když ustoupil požadavkům Turecka na omezení obsahu. Podle něj by se Wikipedia v takové situaci bránila.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze