Co má společného Elon Musk a Taylor Swift? Obavu o soukromí svého tryskáče

Co má společného Elon Musk a Taylor Swift? Obavu o soukromí svého tryskáče
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Jack Sweeney je známý svým koníčkem sledování soukromých letadel
  • Už se kvůli tomu dostal do sporu s Elonem Muskem
  • Nyní proti němu chystá právní kroky populární zpěvačka

Když se jméno Jack Sweeney poprvé dostalo do širšího povědomí, bylo mu pouhých 19 let. Naprogramoval tehdy aplikaci, která z veřejně dostupných zdrojů o letecké dopravě získala informace o soukromém letadle Elona Muska a následně je zveřejňoval prostřednictvím sociálních sítí. Původně to byla zábava pro pár stovek fanoušků, kteří podle pohybu letounu mohli hádat, čemu ze svého širokého portfolia se excentrický miliardář právě věnuje.

To však Elon Musk, který je jinak známý svými výroky o „absolutní svobodě slova“, považoval za ohrožení. Nejprve se s autorem snažil domluvit na tom, že za úplatu svého jednání zanechá, a když to nešlo po dobrém, svého nakonec dosáhl. Taktéž způsobil i to, že se o jeho výlety začalo zajímat řádově více lidí.

Na stejnou stezku se vydala i populární americká zpěvačka Taylor Swiftová. Její advokáti pohrozili žalobou vysokoškolskému studentovi Jacku Sweeneymu ze stejného důvodu. Podle deníku The Washington Post zaslal právní zástupce zpěvačky v prosinci dopis o zastavení činnosti. V dopise, který Sweeney poskytl listu, se uvádí, že jeho účty na sociálních sítích způsobují „přímou a nenapravitelnou škodu, jakož i emocionální a fyzické utrpení“. Uvádí se v něm, že pokud Sweeney nepřestane se „stalkingem a obtěžujícím chováním“, umělkyni „nezbude nic jiného než uplatnit veškeré právní prostředky nápravy“.

Myslím, že je důležité poznamenat, že nikomu nemám v úmyslu ublížit. Ve skutečnosti si myslím, že Swiftová má několik dobrých písní. Věřím v transparentnost a informovanost veřejnosti,“ uvedl na svou obhajobu student.

List dále spekuluje, že na vině nemusí být jen obava zpěvačky o soukromí a osobní bezpečnost. Ze získaných dat lze totiž i vyvodit, jak moc velkou uhlíkovou stopu ta která osobnost zanechá a Swiftová s přehledem „zvítězila v několika posledních ročnících“. Její zástupce to však zpochybňoval s tím, že letadlo slouží více lidem a různým účelům.


Případnou právní bitvu bude zajímavé sledovat, protože jak student opakovaně připomíná, pouze sdílí informace, které jsou již veřejně dostupné prostřednictvím Federálního leteckého úřadu, a signály, které vysílají soukromá letadla. Jediným výsledkem tažení proti němu ale bylo, že přešel z Twitteru na Threads poté, co mu Elon Musk zakázal přístup na tuto platformu a obvinil studenta ze zveřejňování „souřadnic pro atentát“. Koncem roku 2022 se Sweeney na X vrátil s účtem, který sdílí údaje o Muskově soukromém letadle, ale s 24hodinovým zpožděním.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze