Emise metanu v roce 2020 mírně poklesly! Do 10 let ale musí klesnout o 70 %

1
Emise metanu v roce 2020 mírně poklesly! Do 10 let ale musí klesnout o 70 %
Fotografie: Unsplash
  • Druhou největší příčinou globálního oteplování jsou emise metanu
  • Díky Methane Trackeru máme k dispozici podrobná a ucelená data o metanových emisích

I přestože je samotnému metanu věnována menší pozornost než známému strašáku, kterým je oxid uhličitý, snížení metanových emisí hraje v globálním oteplování zásadní roli. Energetický sektor, jehož součástí je ropa, zemní plyn, uhlí nebo třeba bioenergie, je jedním z největších zdrojů, které emise metanu produkují. Snahy o jejich pokles často přišly vniveč kvůli nedostatku dat. Z tohoto důvodu Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v roce 2019 spustila Methane Tracker, který se zaměřuje na emise z ropných a plynárenských sektorů. Tyto oblasti mají totiž největší a nákladově nejefektivnější potenciál ke snížení metanových emisí.

Díky tomuto nástroji agentura IEA zjistila, že hodnota metanových emisí je přibližně o 10 % nižší než v roce 2019 díky poklesu těžby ropy a zemního plynu v průběhu minulého roku.

Aktualizace Methane Trackeru z roku 2021 obsahuje nová data o dodávkách ropy a zemního plynu nebo také data o únicích metanu, které detekovaly satelity. Mezinárodní agentura pro energii ve svém scénáři udržitelného rozvoje Sustainable Development Scenario uvádí, že je nutné, aby ropný a plynárenský průmysl do roku 2030 snížil emise o více než 70 %.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Ještě jsem se díval, jesli nejsem na webu Greenpeace nebo jiném Gréta-plátku, marně jsem hledal technologickou novinku nebo zajímavost, a on je to jen aktivistický eko věstník 😕

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze