Spotřeba elektřiny Microsoftu a Googlu překračuje spotřebu více než 100 zemí

Spotřeba elektřiny Microsoftu a Googlu překračuje spotřebu více než 100 zemí
Fotografie: ČEZ
  • Nároky na provozování infrastruktury pro AI jsou obrovské
  • Jen Microsoft a Google tak spotřebují tolik energie, co stát podobný Česku

V souvislosti s rozmachem umělé inteligence vyvstává řada obav a jedna z nich je, jak energeticky náročná dokáže být tato technologie. Na světlo se dostávají informace o spotřebě ChatGPT nebo o tom, že Google kvůli masivnímu nasazení AI neplní své klimatické cíle. Další statistika zveřejněná analytikem Michaelem Thomasem ukazuje tuto problematiku z širšího pohledu. Nedívá se jen na spotřebu AI, ale i cšeho, co ji obklopuje a co potřebuje ke svému fungování.


V roce 2023 spotřebují společnosti Microsoft a Google 48 TWh elektřiny (každá 24 TWh). Podle podrobné analýzy to překonává spotřebu elektřiny více než 100 států, včetně Ghany, Tuniska a dalších. Takové množství energie pak také vyžaduje extrémní množství vody na chlazení. Podle některých odhadů to může být až litr na jeden obyčejný dotaz.

Pro kontext: spotřeba energie společností Microsoft a Google může pohodlně pokrýt spotřebu elektřiny v Ázerbájdžánu. Ázerbájdžán má 10,14 milionu obyvatel podobně jako Česká republika, ale jen asi čtvrtinové HDP.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze