Finsko je stále nejšťastnější zemí světa. Jak dopadlo Česko?

Finsko je stále nejšťastnější zemí světa. Jak dopadlo Česko?
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé jsou šťastní také v Dánsku, na Islandu, ve Švýcarsku a v Nizozemsku
  • Naopak nejméně šťastní jsou v Libanonu a v Afghánistánu
  • Česká republika se umístila na 18. místě
  • Seznam je založen na vlastním hodnocení štěstí lidmi, ale také na ekonomických a sociálních údajích

World Happiness Report financovaný Organizací spojených národů (OSN) již popáté vybral Finsko jako nejšťastnější zem světa. Kromě Finska jsou lidé nejšťastnější v Dánsku, na Islandu, ve Švýcarsku a v Nizozemsku. Naopak na posledních místech byl Libanon a Afghánistán. „Mnoho věcí je tu nepopiratelně dobrých. Máme krásnou přírodu, dobrou vládu a spousta věcí je u nás v pořádku,“ řekl theguardian.com finský podnikatel Jukka Viitasaari.


Nejvíce si polepšilo Bulharsko, Rumunsko a Srbsko. Propad zaznamenal Libanon, Venezuela a Afghánistán. Seznam nejšťastnějších zemí světa, který byl letos zveřejněn již podesáté, je založen na vlastním hodnocení štěstí lidmi, ale také na ekonomických a sociálních údajích. Přiděluje body štěstí na stupnici od nuly do deseti na základě průměru dat za posledních tři roky.

Autoři žebříčku se letos zaměřili na sociální sítě, kde porovnávali emoce lidí před a po pandemii koronaviru. V 18 zemích světa se u lidí zvýšily pocity úzkosti a smutku. „Zpráva o světovém štěstí v průběhu let ukazuje, že sociální podpora, vzájemná štědrost a poctivá vláda jsou zásadní pro blaho lidstva,“ uvedl spoluautor zprávy Jeffrey Sachs.

Česká republika stejně jako v loňském roce skončila na 18. místě. Těsně před ní se umístily Spojené státy a Velká Británie. Za Českem byla například Belgie a Francie. Slovensko se umístilo až na 35. místě. Rusko bylo 80. a Ukrajina 98. Umístění těchto zemí není ovlivněno ruskou invazí na Ukrajinu, protože seznam nejšťastnějších míst byl dokončen ještě před začátkem ruských útoků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze