Fotopasti poprvé zachytily v Jeseníkách vlčí pár

Fotopasti poprvé zachytily v Jeseníkách vlčí pár
Fotografie: unsplash.com
  • Jedná se o první zaznamenaný vlčí pár v CHKO Jeseníky
  • Vlk je kriticky ohrožený druh a jeho výskyt na území CHKO Jeseníky je vzácný
  • Od roku 2017 vlci pomáhají lesníkům s redukcí spárkaté zvěře
  • Podle aktivistů nejsou ohrožená zvířata v CHKO Jeseníky dostatečně ochráněna

V okolí Medvědí hornatiny v CHKO Jeseníky zachytily fotopasti vlčí pár. Podle předsedy Společnosti přátel Jeseníků Ondřeje Bačíka se jedná o záběry, které dokumentují první vlčí pár zaznamenaný v CHKO Jeseníky. „Jeseníky jsou posledním velkým ostrovem divoké přírody na Moravě. Vlci se do CHKO Jeseníky vrací a dokládají to i první záběry vlčího páru. Žádáme Správu CHKO, aby přijala konkrétní opatření na ochranu vlků,“ uvedl pro ČTK Ondřej Bačík. Podle jeho slov je zapotřebí vytvořit klidová a bezzásahová území nejméně na 10 % plochy CHKO a rozšířit rezervace v oblasti Pradědu a Keprníku. „Jeseníky jsou domovem pro vlka, rysa i orla. Nebudou ale žít mezi motorovými pilami, harvestory a zástupy lidí, co chodí mimo stezky. Žádáme Správu CHKO, aby začala konat a chránila poslední divočinu.“

Ondřej Bačík dále uvedl, že vlk je kriticky ohrožený druh a jeho výskyt na území CHKO Jeseníky je vzácný. Vlci by mohli pomoci přirozeně regulovat početní stavy přemnožené spárkaté zvěře, která v Jeseníkách komplikuje obnovu horských lesů, jelikož okusuje mladé stromky. Spárkatá zvěř je označení pro lovné přežvýkavce z řádu sudokopytníků a pro prase divoké. „Lesníci na Šumavě zjišťují, že od roku 2017 jim vlci úspěšně pomáhají s redukcí spárkaté zvěře. Přispívají tak k udržení zdravější populace zvěře,“ doplnil předseda.

Podle aktivistů má oblast Jeseníků velké možnosti pro rozšiřování divočiny. „Opakované potvrzení výskytu vlků v CHKO Jeseníky je velký úspěch. Pro zdravé fungování horské přírody je důležitý také rys ostrovid. Proto apelujeme na Správu CHKO, aby zahájila projekt návrat rysa do hor. Nejlepším řešením pro centrální území CHKO je proto vyhlášení Národního parku Jeseníky,“ uvedl koordinátor Hnutí Duha Jeseníky Ivo Dokoupil. Podle něj není ochrana vzácných lokalit před nevychovanými turisty dostatečná.

Podle mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolíny Šůlové je návrat vlků a dalších chráněných zvířat do Jeseníků ukazatelem toho, že má tamní příroda zvířatům co nabídnout. „To, že se vlci v Jeseníkách a okolí pravidelně objevují, víme již delší dobu. Právě kvůli výskytu vlků jsme například uspořádali setkání s místními zemědělci, kde jsme je informovali o vhodném zabezpečení hospodářských zvířat a možnostech finanční podpory,“ okomentovala situaci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze