V Safari Parku Dvůr Králové se po osmi letech narodilo mládě ohrožené antilopy

V Safari Parku Dvůr Králové se po osmi letech narodilo mládě ohrožené antilopy
Fotografie: unsplash.com
  • Matkou je šestiletá samice Kari z německého Münsteru, otcem devítiletý Demba z Berlína
  • V přírodě se nachází necelá stovka bongů horských
  • Safari se podílí na záchraně ohroženého druhu i přímo v Africe

Přímo ve výběhu se ve čtvrtek 29. června odpoledne narodilo mládě kriticky ohroženého bonga horského. Samice o potomka od prvních okamžiků pečuje a přesunula se i s ním do zázemí. Tam dvojice setrvá zhruba týden, než se vrátí do expozice. Safari park záchranu bonga horského intenzivně podporuje i přímo na svazích nejvyšší hory Keni.


„Mládě přišlo na svět přímo ve výběhu a před očima užaslých návštěvníků. Ve výběhu strávilo i první noc. Druhý den se dvojice přesunula do vnitřních stájí. Tam budou asi týden, než vzácný a dlouho očekávaný přírůstek trochu zesílí,“ popisuje zoolog Luděk Čulík. „Kontrola ukázala, že mládě má 25 kilo,“ doplnil zoolog. Poslední mládě tohoto stále vzácnějšího druhu se ve Dvoře Králové narodilo před dlouhými osmi lety.

Matkou je šestiletá samice Kari z německého Münsteru, otcem devítiletý Demba z Berlína. Pro oba jde o prvního potomka. V rodokmenu obou rodičů mláděte figurují zvířata přímo z Keni. Mezi jejich předky jsou totiž zvířata, která z Afriky dovezl do Dvora Králové v roce 1974 Josef Vágner. Dembovu linii posléze významně obohatila zvířata z USA.

Safari Park Dvůr Králové je v chovu bongů horských, kterých v přírodě zbývá jen asi 96 výhradně v Keni, klíčovým hráčem. Včetně současného mláděte se tu narodilo už 106 těchto nádherných antilop. Mimo to podporuje safari park záchranu bongů i přímo v Africe, a to spoluprací s Mount Kenya Wildlife Conservancy, která usiluje o návrat bongů horských na svahy nejvyšší keňské hory. Příspěvkem bude i výtěžek letošního Safariběhu ČSOB.

„Mount Kenya Wildlife Conservancy znám a s týmem pravidelně navštěvuji už od roku 2009. Jde o mimořádné zařízení a jsem rád, že ho nyní po dlouhých jednáních můžeme začít intenzivně podporovat v záchraně bongů horských,“ říká ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze