Helikoptéra Ingenuity přežila první marsovskou mrazivou noc

2
Helikoptéra Ingenuity přežila první marsovskou mrazivou noc
Fotografie: NASA
  • Helikoptéra byla k roveru Perseverance připojená do 4. dubna
  • První let vrtulníku, který zahájí 31denní experimentální letové okno, je stanoven na 11. dubna

Do 4. dubna se helikoptéra Ingenuity mohla při dobíjení baterie spolehnout na rover Perseverance. Po jejím odpojení ale přišla na řadu důležitá zkouška. Počasí na Rudé planetě je poměrně kruté, v noci teploty klesají až na -90 °C a nebylo jasné, jestli vrtulník první marsovskou noc přežije. O den později nás však NASA ubezpečila, že s helikoptérou nic není.


A jak to vypadá s marsovským počasím?

Speciální systém k jeho měření – Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) – váží přibližně 5,5 kg a disponuje řadou senzorů, které zaznamenávají hladinu prachu a atmosférické podmínky, mezi které patří vítr, tlak, relativní vlhkost, teplota vzduchu, teplota země a radiace. Systém se zapíná každou hodinu nezávisle na roveru Perseverance, shromažďuje a následně ukládá data.


Poprvé byl MEDA spuštěn přibližně den poté, co rover přistál na Rudé planetě a hned večer poskytl Zemi první zprávu. Data, která inženýři obdrželi, ukazují, že po zapnutí bylo na povrchu -20 °C. Tato teplota během 30 minut klesla na -25,6 °C.

Diskuze ke článku
Jan Raab
Jan Raab
Fantastické! Zajímalo by mě, jaké jsou ve vrtulníčku akumulátory, protože ty co známe, jsou v takovém mrazu silně paralyzované.
Petr Linha
Petr Linha
normální čtyři tužkový baterky..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze