NASA hlásí, že marsovská helikoptéra Ingenuity funguje, jak má

4
NASA hlásí, že marsovská helikoptéra Ingenuity funguje, jak má
Fotografie: NASA
  • Vrtulník přistál na Marsu 18. února společně s roverem Perseverance
  • Úkolem Ingenuity je provést první let helikoptéry na jiné planetě

Tým z Jet Propulsion Laboratory, který řídí misi na Mars, obdržel první zprávu od autonomního vrtulníku Ingenuity, jenž byl NASA dopraven na Rudou planetu. Vrtulník, připojený k roveru Perseverance, úspěšně přistál na povrchu Marsu 18. února ve 21:55. K vozítku zůstane připojen ještě dalších 30 až 60 dní a funguje, stejně jako jeho základna, podle očekávání – tedy bezproblémově.


Poté, co se helikoptéra odpojí od roveru, čeká ji 31denní experimentální letové okno. Jestli Ingenuity přežije první chladné marsovské noci, při kterých teplota klesá až na -90 °C, bude tým pokračovat v prvním letu helikoptéry na jiné planetě. Pokud vrtulník zvládne vzlétnout a udrží se na obloze už během prvního letu, bude cíl projektu z 90 % naplněn. Za předpokladu, že se helikoptéře povede bezproblémově a bez poškození přistát, tak se pokusí o další čtyři lety. Počet finálních letů ale samozřejmě závisí na tom, jestli bude autonomní vrtulník Ingenuity provozuschopný.

Diskuze ke článku
Milan Kochaník
Milan Kochaník
Tak na tom vrtulníku alias dronu je nejpozoruhodnější okolnost, že v tak řídkém vzduchu, kdy při povrchu Marsu je cca1/100 tlaku než při povrchu Země, se podařilo navrhnout takový tvar rotoru a patřičný výkon motoru při jisté hmotnosti celku, že se dokáže vznést nad povrch Marsu.
Karel Mayer
Karel Mayer
Ten let nebude trvat 30 dní, ale 3-5 minut.
Gasmaska
Gasmaska
Letové okno není doba letu ale doba, během které může provádět bezpečný let.
Pavel Caba
Pavel Caba
velmi zajímavé to je jako by vrtulník létal na zemi ve výšce cca 25 - 30 km

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze