Rover Perseverance se poprvé projel po Rudé planetě

Rover Perseverance se poprvé projel po Rudé planetě
Fotografie: NASA/JPL
  • Automatické vozítko svou první jízdu zahájilo 4. 3. 2021
  • Rover ujel po marsovském povrchu 6,5 metru

Automatické vozítko se dotklo povrchu Marsu 18. února 2021 ve 21:55. Od té doby se výzkumná mise pomalu rozpohybovala a rover Perseverance zahájil 4. 3. 2021 svou první 33minutovou jízdu, v rámci které po marsovském povrchu ujel 6,5 metru. Místo přistání, od kterého se rover vzdálil, bylo pojmenováno po zesnulé autorce science fiction Octavii E. Butler.


Jízda sloužila jako test mobility. Jakmile rover začne samotnou fázi výzkumu, předpokládá se, že běžně ujede minimálně 200 metrů. Kromě tohoto testu byl ale v pátek 26. února, tedy osmý den od přistání, dokončen update softwaru. Počítačový program, jenž pomohl vozítku přistát, byl nahrazen novým, na který se vědci budou moci spolehnout při zkoumání Rudé planety. Dva dny před první jízdou bylo také poprvé otestováno dvoumetrové robotické rameno roveru.

V dalších dnech můžeme očekávat podrobnější testování a kalibraci všech vědeckých přístrojů, které se nyní na Marsu nachází, a delší jízdy vozítka Perseverance. Těšit se můžeme také na experimentální letové okno helikoptéry Ingenuity.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze