Herní adaptace zažívají zlatý věk. Zfilmován bude dokonce i Tetris

Herní adaptace zažívají zlatý věk. Zfilmován bude dokonce i Tetris
Fotografie: Terry Lee, unsplash.com
  • Apple TV+ chystá film na motivy Tetrisu
  • Věnovat by se měl vzniku této hry

Když se řekne filmová adaptace podle počítačové hry, po dlouhá léta platilo, že tak vznikne rozporuplný produkt. Nízké rozpočty a chabé příběhy daly vzniknout mnoha filmům, které jsou přinejlepším průměrné, mnohdy legendárně špatné a naštvou jak fanoušky počítačových her, tak milovníky filmu.

To se ale postupně mění. Hry nabízejí mnohem prokreslenější příběhy a film směřuje od klasického pojetí „stříbrného plátna“ k vyprávění dělanému pro monitory připojené ke streamovacím službám. Výsledkem je, že například adaptace Last of Us o přežívání v postapokalyptickém světě sklízí stejně nadšené reakce jako herní předloha. Není divu, že to obecně podporuje zájem o herní svět.

Apple TV+ samozřejmě nesmí zůstat pozadu a pouští se do adaptace jedné z vůbec nejznámějších her historie, kterou je Tetris. Nedočkáme se však žádné abstraktní podívané plné geometrických objektů, poněkud chabý příběh samotné hry bude ve filmu nahrazen okolnostmi jejího vzniku.

A to je naopak to správné dobrodružství. Za vznikem Tetrisu totiž nestojí žádné herní studio, ale nudící se matematik na moskevské Akademii věd. Navíc se píšou 80. léta 20. století a studená válka je na svém vrcholu. Jak se tedy ze hry mohla stát ikona herního průmyslu? Právě to ukáže film, který má premiéru plánovanou na poslední březnový den tohoto roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze