HTC Vive boří omezení virtuální komunikace pomocí snímání tváře

HTC Vive boří omezení virtuální komunikace pomocí snímání tváře
Fotografie: HTC
  • HTC Vive Facial Tracker umožňuje obohatit avatary ve virtuální realitě o mimiku, která je při komunikaci nenahraditelná
  • Výrobce představil i novou generaci Vive Trackerů, využívaných ke snímání pohybu celého těla a přenosu reálných objektů do virtuálního světa

Společnost HTC dnes představila poslední novinky z oblasti prémiové virtuální reality. Kromě unikátního příslušenství v podobě snímače výrazu tváře HTC Vive Facial Tracker, který doplní komunikaci ve virtuálním prostředí o mimiku, se mohou uživatelé těšit i na novou generaci pohybových snímačů HTC Vive Tracker. Jejich provozní doba na jedno nabití vzrostla ve srovnání s předchozí generací o celých 75 %, a to navzdory 15% snížení hmotnosti a o celých 33 % menším rozměrům.

HTC Vive Trackery nové generace představují evoluci standardu, který výrobce nastavil již v roce 2017. Od té doby jsou hojně využívané nejen fanoušky virtuální reality za účelem precizního snímání pohybu celého těla, ale také mnoha profesionály, kteří s jejich pomocí transportují do virtuální reality skutečné objekty. Využití nalezly i ve filmovém průmyslu, kde umožnily dramatické snížení nákladů na snímání pohybu herců, nebo například ve výcviku sportovců, kteří s jejich pomocí zdokonalují své schopnosti.

VR komunita se pyšní neskutečnou mírou kreativity, díky které se dnes setkáváme s Vive Trackery v nejrůznějších odvětvích, od průmyslu přes filmovou produkci až po sport, komunikaci, hry a zábavu,“ říká generální ředitel HTC EMEA Graham Wheeler. „Jejich nová verze je díky prodloužené výdrži baterie a menším rozměrům ještě praktičtější a s doplněním o Vive Facial Tracker umožňují snadno vytvořit extrémně realistické postavy.

Vive Tracker nové generace bez kompromisů

Již původní snímače představené v roce 2017 se pyšnily bezkonkurenční precizností i extrémní spolehlivostí sledování pohybu, což z nich učinilo etalon v oblasti VR příslušenství. Stejně je tomu u nové generace, která přichází s menšími rozměry a dramaticky vyšší výdrží baterie, která vzrostla na celých 7 hodin. Nové Vive Trackery svou pozici dokážou určit se submilimetrovou přesností, a díky 240° zornému úhlu udržují kontakt se základnovými stanicemi bez nejmenších výpadků. Výrobce tak vyšel vstříc zpětné vazbě od vývojářů, kterým novinka usnadní budování komplexnějších zážitků bez nutnosti omezovat jejich délku.

Nové Vive Trackery jsou kompatibilní se systémem sledování pohybu Steam VR 2.0 i 1.0 a budou dostupné od 10. března na stránkách výrobce a u vybraných partnerů.

HTC Vive Tracker

Vive Facial Tracker pro přirozenou komunikaci

Neméně důležitou novinkou je vstup HTC Vive Facial Trackeru z vývojářského programu do komerčního prodeje. Jeho schopnost dokonale snímat až 38 obličejových výrazů v oblasti rtů, sanice, zubů, jazyka a tváří obohatí virtuální avatary o skutečné emoce. Využívá k tomu dvou kamer s 60Hz snímací frekvencí, latencí pouhých 6 ms a infračerveným přísvitem. Problémem proto není ani provoz v absolutní tmě. V kombinaci se sledováním pohybu očí headsetu HTC Vive Pro Eye představuje skvělé řešení pro zachycení mimiky, která výrazně usnadňuje vzájemné porozumění a prohlubuje pocit přítomnosti ve VR. Celé odvětví tak výrobce posouvá opět o krok blíže budoucnosti, kterou nastínila kniha Ernesta Clinea Ready Player One: Hra začíná. Kombinace obou novinek s headsete HTC Vive Pro Eye je dosud nejdostupnějším a nejpřesnějším systémem pro sledování pohybu od hlavy až po paty, které poskytuje ty nejrealističtější výsledky.

HTC Vive Facial Tracker je kompatibilní se všemi headsety řady Vive Pro a bude dostupný od 10. března na stránkách výrobce. Cena Trackerů (jak Facial, tak běžných) bude 139 €, tedy přibližně 3 700 Kč.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze