HTC Vive XR Elite je špičkový 4K headset pro VR i MR s modulární DNA

HTC Vive XR Elite je špičkový 4K headset pro VR i MR s modulární DNA
Fotografie: HTC
  • Headset zvládá virtuální, ale i tzv. smíšenou realitu
  • Uživatelé se mohou těšit na 110stupňové zorné pole, 4K rozlišení i 90Hz obnovovací frekvenci

Pokud se řadíte mezi milovníky virtuální reality, jistě vás nadchne novinka z veletrhu CES 2023, kterou zde představila společnost HTC. Její nejnovější VR headset HTC Vive XR Elite se totiž vydává za nejvšestrannější nezávislou virtuální realitu na světě.

Virtuální i smíšená realita kdykoliv je potřeba

Výhodou HTC Vive XR Elite je nepochybně fakt, že jej lze používat v podobě samostatného headsetu, ale také ve formě lehkých VR brýlí, které lze používat s PC i kompatibilním smartphony. Samozřejmostí je přitom přesné 6DoF sledování pohybu v prostoru, přibalených ovladačů i samotných rukou uživatele.

Nový headset se navíc neomezuje pouze na VR a přidává i MR (smíšenou realitu), která dokáže kombinovat virtuální svět s tím skutečným. Díky tomu může například vizuální nápověda pomoct s výukou hry na klavír a reálná klávesnice s myší zapadne do virtuální kanceláře s mnoha obrazovkami.

All in one headset Vive XR Elite je dalším milníkem na cestě k pohlcujícímu internetu, který překračuje hranice dnešní VR prostřednictvím přesného průhledového videa otevírajícího novou úroveň realismu při studiu i hraní,“ říká členka představenstva a spoluzakladatelka společnosti HTC Cher Wang. „Malý pokročilý headset kombinující to nejlepší ze všech kategorií VR zařízení představuje ideální bránu do světa pohlcujících zážitků ukrytých ve VIVERSE. Tak říkáme naší verzi metaverza s nejširšími možnostmi přístupu k obsahu, které zahrnují i poslední technologické standardy jako WiFi 6E.

Výkonné a všestranné řešení

V předchozím textu bylo zmíněno, že lze headset používat pouze ve formě lehkých brýlí, což je možné díky modulárnímu designu. Z headsetu stačí jednoduše sejmout baterii a nasadit prodloužení nožek s týlními opěrkami. Pro napájení pak lze využít powerbanku či jakýkoliv zdroj energie, jež se do zařízení dostává pomocí USB-C v pravé nožičce.

V kompletní sestavě s nasazenou baterií nenechá Vive XR Elite na pochybách milovníky špičkového PCVR ani uživatele nezávislých headsetů. Ti se mohou těšit na 110stupňový FOV, 4K rozlišení a obnovovací frekvenci 90 Hz. Výrobce pamatoval samozřejmě i na komfort a ergonomii. Celý headset váží včetně týlní baterie pouhých 625 g, je perfektně vyvážený a nechybí mu kromě plynulého nastavení IPD ani dioptrické korekce. Ostrý obraz ve virtuální i smíšené realitě si tak bez dioptrických brýlí vychutná každý. Zážitky pak dokreslí přepracovaný audiosystém se zvětšenými reproduktory, které nabídnou výraznější basy a směrové audio.

Pokročilý tracking a dlouhá výdrž na baterii

Pro přesné sledování pohybu v prostoru je novinka vybavena 4 širokoúhlými kamerami, které doplňuje senzor vzdálenosti a barevná kamera pro realistický MR průhled. Snadno tak zajistí nejen sledování pozice v prostoru, ale také pohybu rukou i ovladačů či Vive Wrist Trackeru. Ten lze nosit nejen na zápěstí, ale lze jej uchytit i na jakýkoli reálný objekt, který je třeba do XR zážitků přenést. To vše doplňuje kapacitní sledování pohybu prstů na ovladačích.

HTC Vive XR Elite

Podstatný benefit HTC Vive XR Elite představuje i promyšlený systém napájení umožňující vyměnit baterii za běhu. Ta se chlubí 2h výdrží při plném XR využití, rychlým 30W dobíjením a podporou Power Delivery.

Cena a dostupnost

HTC Vive XR Elite bude dostupný v rámci předobjednávek od 5. ledna na vive.com a u vybraných partnerů za cenu 34 999 Kč. Dodávky pak budou zahájeny koncem února a součástí balení bude headset, dva pohybové ovladače a nabíjecí kolébka pro baterii. V průběhu roku 2023 společnost HTC odhalí i rozšiřující příslušenství pro sledování pohybu očí a obličeje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze